Poctivá pletená vánočka z devíti pramenů. Letos to bude hračka

Znáte recept na moc dobrou vánočku?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stromeček, dárky, kapr, bramborový salát, cukroví. Co ještě nesmí na Štědrý den chybět? No přeci vánočka. Připravte si s námi lahodnou a nadýchanou vánočku plnou mandlí. Budete se určitě olizovat.

Víte, že vánočka by měla tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného do peřinky? Je proto i symbolem nového života a plodnosti. Správně by se měla plést z devíti pramenů, i to má totiž svůj skrytý význam. Spodní čtyři prameny symbolizují čtyři živly (oheň, vodu, zemi a vzduch). Prostřední tři prameny pak značí rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva prameny pak představují vědění a lásku.

Jaká je historie této pochoutky?

Již benediktýnský mnich Jan z Holešova se kolem roku 1400 ve svém Pojednání o Štědrém večeru zmiňuje o tomto vánočním pečivu. Předchůdcem vánočky byla takzvaná calta – staročeské moučné pečivo ve tvaru nepleteného bochníku. Na něm si pochutnávali už lidé ve 14. století. Vzhled calty se postupně měnil na pletené pečivo, tedy dnešní vánočku.

Pečení vánočky bylo výsadou příslušníků pekařského cechu. Každé štědrovečerní odpoledne se vydalo šest bíle oděných pekařů na Pražský hrad a na dlouhém ohoblovaném prkně nesli velikou vánočku s rozinkami a mandlemi.

Od 18. století si začali péct vánočky i lidé doma. Recepty se dědily z generace na generaci, lišily se i podle krajů. Už samotné pečení pak bylo rituálem, kdy se hospodyňka oblékla do bílé zástěry a pustila se do přípravy této pochoutky. Do těsta se zapravovala dokonce i mince. Strávník, který ji našel, měl být po celý další rok zdravý a bohatý. Právo nakrojit vánočku měl jen hospodář. Po krajíčku pak dostal každý člen rodiny, dokonce ale i dobytek. Vánočka totiž měla přinést každému zdraví a ochránit ho před zlými silami.

Nemáte žádný osvědčený rodinný recept na vánočku? Pak vyzkoušejte tu naši. Přejeme vám krásné vánoční svátky a dobrou chuť.

Pletená vánočka s mandlemi
Doba přípravy: 90 minut + kynutí
Počet porcí: 10

Suroviny:

  • hladká mouka 1,5 hrnku
  • polohrubá mouka 1,5 hrnku
  • droždí ½ kostky (21 g)
  • cukr moučka 130 g
  • mléko 1 hrnek
  • máslo 125 g
  • žloutky 2 ks
  • plátky mandlí 5 lžic
  • sůl špetka
  • kůra z ½ citronu
  • hladká mouka na vál
  • vejce na potření 1 ks
  • vanilkový cukr na posypání
  • plátky mandlí na posypání vánočky

Postup:

Nejdříve uděláme kvásek. Mléko zahřejeme (když do něho dáme prst, musí mít příjemnou teplotu), rozdrobíme do něho droždí a necháme 15 minut zakryté.

Smícháme mouku, cukr, máslo pokojové teploty, žloutky, plátky mandlí, špetku soli, kůru z ½ citronu a kvásek. Vše vypracujeme na hladké těsto, buď ručně, nebo šlehačem s hákem. Vypracované těsto lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny v teplé místnosti kynout.

Jen trochu šikovnosti

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů. Vánočka bude tvořit 3 patra. Spodní ze 4, prostřední ze 3 a vrchní ze dvou dílků. Každý dílek vyválíme na lehce pomoučněném válu na tenký váleček. Vezmeme první čtyři dílky a spleteme je do copu. Ve středu copu lehce vyhloubíme pomocí rukou žlábek, na který přijde druhý cop, spletený ze tří dílků. Opět na něm pomocí rukou vyhloubíme žlábek, kam umístíme poslední patro, spletené ze dvou dílků.

Syrovou vánočku necháme ještě 20 minut kynout, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pro jistotu ji můžeme zafixovat špejlí, aby se nám při pečení nesvezla na stranu.

Vánočku vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 50 minut. Po 15 minutách pečení teplotu ještě o něco snížíme (asi na 150 °C). Zda není vánočka ještě uvnitř syrová, zjistíme zapíchnutím špejle do středu vánočky. Pokud je vánočka hotová, špejle bude čistá a suchá. Hotovou vánočku posypeme po vyndání z trouby vanilkovým cukrem a necháme vychladnout.

Klíčová slova:
tip