Týká se to i vás? Řada měst zdraží v roce 2019 vodu

Voda se bude stávat stále vzácnější komoditou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Řada středočeských měst zdraží v příštím roce vodu. Navýšení poplatku čeká například obyvatele Mladé Boleslavi, Berouna nebo Nymburka, na stejné úrovni naopak zůstanou ceny v největším středočeském městě Kladně. O kolik více obyvatelé měst zaplatí?

Metr krychlový vody v Mladé Boleslavi bude po Novém roce stát 98,20 koruny, to je o tři koruny více než letos. Naopak poplatky za svoz komunálního odpadu ani za psy se v Mladé Boleslavi měnit nebudou.

Za vodné a stočné budou lidé na Kladensku platit příští rok stejně jako letos 92,92 koruny za metr krychlový včetně DPH. "To, že již čtvrtým rokem cena vody neroste, je díky udržování nákladů na přijatelné úrovni a hlavně hledání vnitřních úspor v naší společnosti," uvedl ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl. Středočeské vodárny provozují vodovody a kanalizace na Mělnicku, Kladensku,částečně na Rakovnicku a Mladoboleslavsku a v části Prahy-východ a Prahy-západ. Společnost zásobuje pitnou vodou 230 000 obyvatel.

Přidají stovku, ale jinde zdraží

Obyvatelé největšího středočeského města Kladna si zaplatí za teplo v příštím roce o 3,5 procenta více oproti letošku. Důvodem celkového zvýšení ceny je růst cen všech dodavatelů. "Jde o minimální možné navýšení, které alespoň z části pokryje nárůst vstupů u všech dodavatelů," uvedla mluvčí kladenské radnice Štěpánka Filipová. Od prvního ledna tak Kladeňáci zaplatí podle fakturačního místa od 518,17 koruny s DPH za gigajoule či 616,24 koruny s DPH za gigajoule.

V Příbrami zůstává poplatek za vodné a stočné na letošní úrovni, stejně tak poplatky za odpady a psy. Nájemné v městských bytech se zvýší o inflaci, skokové navýšení nájmu pro rok 2019 chystané není. Naposledy se uskutečnilo v roce 2016.

Lidé v Kolíně si v roce 2019 připlatí za vodné, stočné zůstává na stejné hodnotě. Nově tak bude metr krychlový vody stát 79,95 koruny včetně DPH, letos metr krychlový stál 73,20 koruny. Výše poplatku za psa i za komunální odpad zůstává ve městě stejná. Je fajn, že vláda přidá například důchodcům pár stovek. Ale vyberou si to jinde, takže lidé na tom jsou ještě hůře.

Stále zvyšující se náklady

V Berouně se zvýší cena vody o inflaci, a to i přes očekávané razantní zdražení energií a chemikálií. Rovněž rostou náklady na mzdy, což prodražuje veškeré služby. "V mnoha položkách se nám daří šetřit náklady nebo je alespoň nezvyšovat. Zásadní vliv na to mají investice do obnovy, které snižují potřebu oprav a zvyšují hospodárnost provozu," řekl ředitel Vodovodů a kanalizací Beroun Jiří Paul.

Stejně jako v řadě jiných měst je poplatek za vodu v Berouně jediným, který se v roce 2019 změní. Stejné zůstane například také vstupné do městského bazénu nebo poplatek za psa.

V Kutné Hoře vzroste cena za metr krychlový vody na 95,46 koruny včetně DPH, tedy zhruba o čtyři koruny. Ostatní poplatky zůstanou na letošních hodnotách. Nymburk v příštím roce navýší cenu stočného o zhruba dvě koruny, cena vodného zůstává stejná.