Nový rok přinese tuny odpadu. Oslavy v centru Prahy budou těžkým úkolem pro úklidovou četu

Oslavy nového roku s sebou přinášejí velký nepořádek
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Oslava nového roku s sebou přináší neuvěřitelný objem odpadu. Aby byly ulice zase čisté a beze stop divoké noci, musí zasáhnout úklidová četa. Pro tento rok se odhaduje minimálně 35 tun odpadu v centru Prahy. Kolik pracovníků se v Praze do úklidu zapojí? 

Úklid po silvestrovských oslavách v centru Prahy zajistí pro Pražské služby (PSAS) zhruba 120 pracovníků a 30 strojů. Úklid začne na Nový rok ve tři hodiny v noci na Václavském náměstí. Firma to sdělila v tiskové zprávě. V centru města bude při novoročních oslavách omezena doprava. PSAS předpokládá, že automobily se do centra vrátí kolem 08:00. Úklid vyjde město zhruba na milion korun.

Šestkrát tolik

Podle mluvčího PSAS Radima Many bude množství pracovníků a techniky v nejfrekventovanějších místech v centru šestinásobný oproti běžnému dni. Hlavní plochy oslav, jako jsou Staroměstské, Václavské a Malostranské náměstí nebo Karlův most, by měly být za předpokladu příznivého počasí uklizeny do 12:00.

35 tun odpadu

Boční ulice pracovníci dočistí odpoledne. Množství odpadu odvezeného z centra města se bude pravděpodobně pohybovat kolem 35 tun, což odpovídá množství v minulých letech. Střepy, zbytky pyrotechniky, konfety a další odpadky poputují z ulic do malešické spalovny.

Pouze však za předpokladu, že nenapadne sníh - v takovém případě by se odpadky odvážely na náplavku Na Františku a poté by firma počkala, až sníh roztaje, a odpadky odvezla do spalovny. Úklid by se v takovém případě mohl výrazně protáhnout.

Vánoční stromky do odpadu nepatří

PSAS také upozornily Pražany na to, že do běžných kontejnerů nepatří vánoční stromky. Lidé by je měli nechávat u popelnice. V případě, že lidé bydlí v domech, které nemají volný přístup ke kontejnerům, měli by je odložit u nejbližšího stanoviště kontejnerů na tříděný odpad. Firma očekává, že letos odveze kolem 300 000 vánočních stromečků. Poputují k odběrateli, který je nadrtí k využití v zahrádkářském průmyslu.

Část znečištěných nebo nedostatečně odstrojených stromků bude spáleno ve spalovně. Pokud doslouží umělý stromek, patří do sběrného dvora. PSAS na základě desetileté zakázky od magistrátu z roku 2015 zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Zbytek zajišťuje společnost AVE CZ a její subdodavatelé.

Klíčová slova:
rok