Domácí mlsání: Exkluzivní domácí lískooříšková nutela krok za krokem

Takovouto dobrůtku si můžete snadno vyrobit doma
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Potřebujete zvednout náladu nebo si chcete jen tak zamlsat? Pak neváhejte vyzkoušet tuto domácí lískooříškovou nutelu – vaše chuťové buňky budou jásat. Je to snadné, rychlé a bez éček.

Kupované oříškové pomazánky za sebou skrývají spoustu tuku, cukru a oříškové aroma, proto vsaďte na domácí verzi a vyhnete se těmto strašákům obloukem. 

Lískové oříšky jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálů, zdravých tuků a vlákniny. Jejich konzumace pozitivně ovlivňuje náš metabolismus, zažívání i mozek a dodává tělu mnoho potřebných látek. Tak proč z nich nezkusit něco nového? Pojďte si s námi připravit tu nejlepší nutelu, jakou jste kdy jedli.

Tato skvělá nutela chutná famózně na čerstvém pečivu, palačinkách, s banánem a nebo si ji můžete vychutnat jen tak samotnou.

Je to velmi snadné

  • Doba přípravy: 50 minut
  • Množství: asi 650 g

Suroviny:
- plnotučné čerstvé mléko 800 ml
- cukr krystal 250 g
- vanilkový cukr 1 pytlíček
- máslo 1 lžíce
- lískové oříšky 150 g
- kvalitní mléčná čokoláda 200 g
- kakao alandského typu 1 lžíce
- smetana 33% 100 ml

Jak na to?

Nejdříve dáme do hrnce vařit mléko, cukr krystal, vanilkový cukr a lžíci másla. Za občasného míchání necháme zredukovat asi na poloviční množství (vaříme bez pokličky). Vytvoří se nám zahuštěné mléko, které známe pod názvem salko. Poté zhoustlé mléko odstavíme a necháme mírně zchladnout.

Lískové oříšky dáme na plech na pečicí papír a vložíme asi na 11–12 minut do předehřáté trouby na 170 °C. Oříšky pak půjdou oloupat a budou mít mnohem lepší chuť. Oříšky rovnou z trouby přesypeme na utěrku, překryjeme druhým koncem utěrky a poválíme po kuchyňské lince nebo po stole, tím je zbavíme slupek. Pokud na nějakém oříšku slupka zůstane, vůbec to nevadí. Oloupané oříšky vložíme do mixéru (měl by být dostatečně výkonný) a mixujeme, dokud se nám neutvoří tuhá pasta.

Do mírně zchladlého zahuštěného mléka nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přidáme kakao, smetanu, umixovanou oříškovou pastu a šleháme do hladka. Hotovou nutelu přelijeme do skleniček s víčkem a upotřebíme dle našich chutí. Skladujeme v lednici.

Klíčová slova: