Zvýšené důchody, nejdražší ohňostroj a zraněný výr

 

První týden roku 2019 je za námi, stejně jako několik méně či více důležitých událostí, které už jsou dnes historií. Petardy a rachejtle zase ovládly vzdušný prostor, ale ten, kdo to odnesl nejvíce, nebyl opilec, ale spíše ptactvo. Třeba i o tom si pohovořili v Lánech prezident a premiér na novoročním obědě. 

Nový rok je necelý týden. Jak jsou na tom vaše novoroční předsevzetí? Pražský ohňostroj stál 1,7 milionů korun a zařadil se tak mezi ty vůbec nejdražší. I počasí mu přálo a žádná mlha ho pod svou deku neschovala. Obsah měl odkazovat k nadcházejícímu výročí sametové revoluce.

Andrej Babiš hned zkraje roku rozkýval židle několika ministrům. Naznačil, že se chystá ve vládě udělat pár změn. Jedna z nich pravděpodobně nemine ministra Ťoka, který tak nějak nepočítal, že v prosinci může sněžit, a tím pádem zásadně zanedbal rekonstrukci úseku dálnice D1. Čeští vědci popsali nové sférické černé díry. Loňský rok byl nejteplejší od roku 1961.

Kvůli suchu se minulý rok radikálně zvedl počet požárů. V důsledku požárů loni zemřelo 95 lidí. 2 000 a 4 000 Kč zaplatí aktivisté, kteří vyhodili věnce položené na Národní třídě Tomiem Okamurou, Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. Policie prodloužila lhůtu pro vyšetření kauzy Čapí hnízdo. Soud uvalil vazbu na muže, který přepadl příbramskou banku.

Pšenice v Evropě není údajně odolná vůči změnám klimatu. S tímto zjištěním přišli vědci a pro civilizaci to není vůbec dobrá zpráva. Probíhá sčítání ptactva, zapojit se může každý. V Žižicích byl v potoce nalezen mrtvý muž. Zraněný výr, který vletěl do fotbalové sítě v Jestřabí Lhotě na pomezí Nymburska a Kolínska, je už zdravý a volný.

Premiér a prezident společně se svými ženami poobědvali v Lánech. Roste počet infekcí dýchacích cest. Počasí bude jako na houpačce. Jednou zima, jednou podzim. Uvidíme jak dlouho, aby z toho najednou nebylo jaro. Dnes večer však přijde vydatné sněžení…