Pravda o Babišových dálnicích: Nějaký zlý bazilišek mu nakukal, že D1 je nová a že Ťok staví jako ďas

Andrej Babiš má grafy rád, ovšem ne vždy má správná data
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš opět po nějakém čase zasedl v Otázkách Václava Moravce. Když nepočítáme moderátora, tak bez oponenta. Opět šlo o nevšední zážitek. Při vší úctě k precizně připravenému moderátorovi pan Babiš prokázal rétorické schopnosti a zabodoval. Mistrně uhýbal z otázek, neúnavně a vynalézavě kličkoval, argumentoval polopravdami, chtěl se i vsadit. Premiér je bezesporu mužem, který toto umění ovládá. Jako řečník uspěl, jenže tím, že počítá opravené kilometry dálnic jako nové, řidičům nepomůže.

Před pár měsíci se Andrej Babiš v ještě starém studiu v žižkovské věži střetl s lídrem Pirátů Ivanem Bartošem. Dostal co proto, tentokrát tedy "křtil" nové zázemí Otázek sám. Asi je to v pořádku, premiér země by měl dostat větší prostor k hodnocení a plánům své vlády. Kdo by však čekal konstruktivní diskusi, byl zklamán.

Moderátor Moravec konfrontoval premiéra s nesplněnými volebními proklamacemi jeho strany a s nešťastným vývojem kolem dálnic. Byl precizně připraven čísly Nejvyššího kontrolního úřadu. Ta však premiér odmítl, jako celý tento úřad. Zarážející.

Podivná čísla z ŘSD

Premiér sice uznal, že ministr dopravy Dan Ťok udělal chybu, když neměl v záloze náhradní firmu na opravu D1 u Humpolce, kde se tvořily obří kolony a dálnice kolabovala ještě více, než jsme u této silnice zvyklí. Jedním dechem však dodal, že Ťok je úspěšný ministr, jen svoji práci neumí prodat. Podle předsedy vlády se za rok 2018 otevřelo nejvíce kilometrů dálnic v historii země, konkrétně 46. 

Pan Babiš své tvrzení dokládal grafy z dílny Ředitelství silnic a dálnic. Jenže se však plete, což dokázal i moderátor Václav Moravec zmíněnými daty z Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten naopak tvrdí, že tempo výstavby je velmi pomalé a za loňský rok se otevřelo pouze 3,8 kilometru nových dálnic. Jak je tedy možné, že tyto instituce došly k tak odlišným závěrům? Kupodivu velmi snadno.

Kdo mu tohle nakukal?

Babiš a ŘSD si totiž velmi neomaleně započítali i kilometry opravené D1 (26), navíc si k tomu přidali i 15 kilometrů silnic první třídy. Nic z toho samozřejmě nikdo soudný nemůže za novou dálnici vydávat ani v nejdivočejším snu. Tedy zřejmě kromě pana Babiše a někoho z ŘSD. "Ona se neopravuje, ona se staví nově," řekl český premiér doslova na námitku Moravce, že D1 přeci není žádná novinka.

Je opravdu velkou záhadou, komu obvykle precizně připravený premiér naivně naletěl, že D1 je nová dálnice a že silnice první třídy může také považovat za dálnici. Že by byl na ministerstvu dopravy zlý bazilišek? Kdyby to někdo říkal v hospodě po sedmém pivu, štamgasti by se mu vysmáli. 

Jenže "napovídač" udělal z předsedy vlády České republiky v přímém přenosu někoho, kdo nerozumí tomu, co říká, případně nedokáže spočítat pár čísel. A to by si Andrej Babiš neměl nechat líbit, jde o jeho pověst. Jak sám říká, on přeci nikdy nelže.