Obědy zdarma všem školákům! To je jen začátek. Proč ne rovnou jídlo zdarma pro všechny?

Jídlo zdarma?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Politické strany omrzelo rozdávat během předvolebních kampaní balónky nebo koblihy zdarma. Místo toho přišel jiný nápad. Srdce svých budoucích voličů se totiž snaží okouzlit už od raného dětství. ČSSD chce svůj úpadek preferencí vystřelit vzhůru za každou cenu, i kdyby to mělo stát obědy pro všechny občany České republiky.

Jistě v dobré víře přišli do nového roku představitelé ČSSD s nápadem, že by se děti ve školkách a na prvním stupni základní školy mohly stravovat zcela zdarma. V panenkách některých politických vizionářů se místo hubeného dětátka zjevil spíš budoucí graf preferencí do poslanecké sněmovny.

Nápad to byl pěkný, jen právníci vládě doporučovali, aby se s těmi sliby poněkud krotila. V celém tom stravovacím plánu, který má zachránit hladomor ve školkách a školách, je schován jeden velký nedostatek. Jak všechny ty krupicové kaše a k smrti usmažené odřezky “vepřového” řízku zaplatit?

Babiš to vyřeší

Dobré nápady mají cenu zlata. Jak už je při vládní spolupráci ČSSD a ANO zvykem, tak si toho premiér Andrej Babiš cení dvojnásob. Dokonce je tak šikovný, že si rád přivlastní cizí nápady, aby je pak hrdě prodával za své.

Podobně je to i s těmi obědy. Je teda pravda, že Babiš se během volební kampaně nebál nakrmit klidně celé maloměsto. Pomyslnou třešničkou na dortu byl podaný talíř přímo z ruky velkého šéfa. Ale nakrmit všechny děti? To nezní vůbec špatně. Jen sehnat ty peníze.

Jenom pro chudé

A tak se pohádka o hodné ČSSD změnila na sociální drama premiéra Babiše. Nápad nezavrhl, ale dodal mu potřebný dobrotivý rozměr. Obědy zdarma nikoli všem ve školkách a na prvním stupni, ale jen těm chudým. Ano chudí musí jíst a děti obzvlášť. Vždyť jde o budoucnost naší země a také potenciální voliče hnutí ANO.

Nápad tak začíná ožívat a vláda si tak možná vyzkouší, jak udělá chudé děti šťastné. Tento trénink totiž povede i k jiným nápadům, na které je ještě čas. Dokud jsou ve státní pokladně ještě nějaké peníze, tak se třeba dočkáme obědů pro všechny chudé zdarma. Ono se totiž také může stát, že s podobně nepromyšleným hospodařením budeme chudí opravdu všichni, a tak bude fajn, když se alespoň v klidu naobědváme.

Bezpochyby

Nepomáhat těm nejchudším dětem může opravdu jen Herodes. Je namístě přemýšlet, kde ulehčit finanční nároky těch, kteří mají problém vyjít s výplatou, ale podobné plány nesmí být jen politickým slibem, ale promyšleným systémem, který opravdu něčemu pomůže.

Dnes rodiče každý den přispívají 35 a 25 korun na obědy pro svoje děti. ČSSD vyčíslila zátěž tohoto plánu na 5,4 miliardy korun pro rok 2020. To v praxi znamená každý rok najít je přes 5 miliard a bude všechno krásně růžové.

Aby se však při tom všem šetření nakonec neškudlilo právě na těch nebohých nevinných dětech. Už dnes školní hospodářky nemají úplně jednoduchý úkol, jak vyjít s minimem, které dostávají od rodičů a od státu. Díky bohu je tady ta zlá Evropská unie, která dotuje obědy právě pro chudé ze svých fondů. Jen je otázka, jestli toho kraje umí vůbec využít.

Obědy z Polska

Kdyby se tedy sen ČSSD stal realitou, budeme se jenom modlit, aby ta naše drobounká budoucnost národa ve školních jídelnách dostávala jídlo odpovídající kvality. Aby všechno neskončilo u věty: “Darovanému koni na zuby nekoukej.”

Je to přece zadarmo, tak si snad nikdo nebude stěžovat, že to maso vlastně není úplně maso a nedojedený vývar je přece možné zamrazit a podávat klidně i další týden. Když už od školky totiž budeme všichni zvyklí jen na to nejhorší, budeme ten nejskromnější národ na světě.

Snad se tak nestane a místo nepromyšlených populistických výstřelů nás v budoucnosti čeká opravdový plán, jak pomoci dětem v nouzi. Přesto se nelze zbavit dojmu, že politici moc dobře vědí, že český volič se dá velmi snadno opít rohlíkem, koblihou nebo klidně knedlíkem. Hlavně, že je zadarmo.

Klíčová slova: