Praha odškodní oběti pádu Trojské lávky dříve, než skončí vyšetřování

Tohle by nechtěl zažít nikdo z nás
 

Pražský magistrát uzavře s pojišťovnou Kooperativa dohodu o spolupráci na odškodnění obětí pádu Trojské lávky. Cílem je poskytnout zraněným peníze dříve, než skončí vyšetřování a bude znám viník. Kolik tedy dostanou a za jakých podmínek?

Dohodu s pojišťovnou prodiskutují do konce ledna také pražští zastupitelé. Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město loni každému ze zraněných dalo 50 000 korun. Příčina pádu stále není známa.

Musí potvrdit souhlas

Aby mohlo město s pojišťovnou dohodu uzavřít, musí zranění prohlásit, že plnění Kooperativy přijmou. Zároveň musí souhlasit, že pokud bude viníkem pádu lávky město, peníze od pojišťovny považují za plnění hlavního města.

Rovněž se zavážou k tomu, že v případě, že bude odpovědný za pád lávky jiný subjekt než Technická správa komunikací (TSK) či Praha, budou s městem spolupracovat, aby Praha mohla vyplacené peníze po viníkovi vymáhat. Druhou podmínkou uzavření dohody je, že s ní bude souhlasit TSK, která má v Praze mosty a komunikace na starosti.

Postaví provizorní lávku

V případě, že viníkem pádu nebude město ani TSK a pojišťovna nebude moci z objektivních důvodů po viníkovi peníze vymáhat, bude jí podle dokumentu muset Praha vyplacené peníze vrátit.

Praha letos plánuje výstavbu provizorní lávky, která nahradí původní ve stejné trase a spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem. Sloužit bude pro chodce, cyklisty a budou po ní moci přejíždět v případě potřeby i záchranáři. Nyní na místě funguje přívoz. V budoucnu chce Praha vypsat architektonickou soutěž na finální podobu lávky, která má mít šířku šest až sedm metrů.