Středočeská města pomáhají lidem aplikacemi v mobilu

 

Řada středočeských měst nabízí svým obyvatelům či návštěvníkům mobilní aplikace, které pomáhají zjednodušit či zrychlit například zjištění potřebných informací nebo zaplacení poplatků. Některá města mají vlastní aplikaci, jiná naopak používají jen jednu, společnou pro více měst, například na placení parkovného. 

Jedním z průkopníků mobilních aplikací a dalších digitálních služeb je Kolín. Občané nebo lidé přijíždějící do Kolína mohou využívat hned několik aplikací. Přímo město provozuje vlastní aplikaci Kolín v mobilu. 

Uživatelé v aplikaci zjistí například aktuální přehled kulturních, sportovních a společenských akcí, novinky z Kolína a nejdůležitější aktuality z městského úřadu, jeho organizací a dalších subjektů, jízdní řády MHD a trasy jednotlivých linek, přehled parkovišť a parkovacích zón nebo popis a kontaktní údaje městského úřadu. Loni v únoru se obsah aplikace rozšířil o informací o aktuálním zpoždění autobusů v Kolíně.

Nové funkce

Rozšíření o novou funkci stálo 40 000 korun. Aplikace využívá GPS moduly, které již byly v autobusech dopravce Arriva, jenž kolínskou dopravu zajišťuje, nainstalovány. Nový modul v aplikaci obsahuje kompletní seznam autobusových zastávek na území města, pod kterými uživatel najde vždy aktuální odjezd daného autobusu a případné zpoždění. 

Kromě městských linek naleznou lidé v aplikaci také linky pražské integrované dopravy zajíždějící do Kolína. Aplikaci Kolín v mobilu používá podle starosty Víta Rakušana (Změna pro Kolín) zhruba 5 500 lidí. Dostupná je pro telefony s operačním systémem Android, iOS a Windows. 

Do budoucna plánuje Kolín její další rozšiřování, rád by podle starosty přidal do aplikace více informací z oblasti bezpečnosti. Roční provoz aplikace stojí Kolín zhruba 100 000 korun. 

Chytré parkování

Lidé mohou v Kolíně využívat také další aplikaci, a to Smart4City Parkování. Aplikace umožňuje lidem platit za parkovné pomocí mobilu, v systému mají zaregistrovanou svou platební kartu, ze které se platby strhávají. 

Údaj o zaplaceném parkovném se pak do systému zanáší díky registrační značce auta, kterou má uživatel v systému registrovanou. Výhodou aplikace je také to, že je možné kdykoli prodloužit dobu zaplaceného parkovného, aniž by se řidič musel vrátit k autu. 

Na končící čas zaplaceného parkovného navíc aplikace řidiče upozorní. Kromě Kolína funguje stejná aplikace také v dalších městech, v kraji to je například Nymburk, Benešov, Poděbrady nebo Slaný. Kladno má od roku 2015 aplikaci Město Kladno v mobilu, která podle mluvčí města Štěpánky Filipové stále funguje a je ve správě města. 

Pro všechny

Všichni, kdo si ji stáhnou, v ní najdou kalendář akcí, jízdní řád městské hromadné dopravy a další informace z kultury, sportu, dopravy a života ve městě, včetně kontaktů na úředníky a tísňové kontakty. 

Turisté mohou využít aplikaci Mělník a okolí, která je průvodcem po památkách, službách a zajímavostech včetně audio záznamu a fotografií. Loni na přelomu srpna a září spustila mobilní aplikaci Mladá Boleslav. 

Kalendář akcí

Lidé v aplikaci najdou například kalendář kulturních a sportovních akcí, kontakty na magistrát, novinky z města a elektronickou verzi úřední desky. Město za zavedení aplikace zaplatí téměř 280 000 korun. 

Uživatelé v aplikaci po jejím spuštění naleznou například také jízdní řády a aktuální odjezdy linkových spojů, které spadají pod organizátora dopravy Ropid. Pomocí aplikace by mělo být možné zaplatit za parkovné. První rok provozu bude mít město zdarma, následně bude platit asi 24 000 korun ročně.