Velmi cenný nález: U chrámu svatého Bartoloměje se našlo pohřebiště

Jaká tajemství chrám ještě skrývá?
 

U chrámu svatého Bartoloměje v Kolíně bylo při opravách jeho okolí nalezeno původní městské pohřebiště. Archeologové tady nyní musí udělat průzkum, který může trvat dva až tři měsíce. Dosud odkryté hroby jsou z období pozdního středověku a raného novověku, rámcově z horizontu 16. až 17. století.

Všechno je teprve na začátku. "Průzkum jsme zahájili předminulý týden, jsme tedy v jeho počáteční fázi," potvrdil archeolog Archeologického ústavu AV ČR Filip Velímský. Dosud nalezené lidské ostatky patří převážně dětem, je tak možné, že odhalená část pohřebiště sloužila k pohřbívání právě dětí či mladších jedinců.

Podle Velímského je možné, že archeologové narazí i na starší raně a vrcholně středověké nálezy, které by mohly předcházet i založení samotné královského města Kolína. Šlo by tak badatelsky o velmi cenný nález.

Rekonstrukce ohrožena není

Archeologický průzkum podle místostarosty Kolína Michaela Kašpara samotnou rekonstrukci nezpozdí. Pohřebiště bylo podle něj nalezeno mezi zvonicí a starou školou, firma nyní bude pracovat v jiné části areálu.

Firma opravuje hned několik objektů v areálu chrámu, práce pokračují například na hradební zdi, v interiérech zvonice nebo v kostnici. Na zimní období jsou plánované především restaurátorské a tesařské práce, které spočívají například v opravě schodiště ve zvonici. Stavební firma udělala také stavebně-historický průzkum a zhruba 20 až 30 centimetrů pod povrchem prostranství mezi chrámem a budovou staré školy v areálu památky našla původní dlažbu.

Projekt pro celé okolí

Město nechá kolem chrámu vyměnit dlažbu, veřejné osvětlení, doplní mobiliář a zrekonstruuje budovy zvonice, kostnice a staré školy. Zásadní je podle Kašpara to, že projekt byl vypracován pro celé okolí chrámu. Do opravené budovy staré školy bude umístěna replika třídy z 18. století.

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně je významnou gotickou sakrální stavbou. Vybudován byl ve druhé polovině 13. století, ze kterého se dochovalo trojlodí s dvojicí osmibokých západních věží. Ve 14. století Petr Parléř postavil nový katedrální chór s věncem kaplí. Na začátku 16. století byla přistavěna zvonice.