Nepleťte si zvíře s popelnicí. Chyby při krmení mohou vaši kočku stát i život

Špatnou stravou můžete kočičce velmi ublížit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Při krmení koček je důležité dodržovat určitá pravidla a podávat jim vhodnou a nutričně vyváženou stravu. Často se ale při krmení dopouštíme nevědomých chyb, které mají za následek nejen zdravotní, ale i výchovné problémy. Jaké jsou ty nečastější?

Kočku je lepší krmit několikrát denně. Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí ji nechat přes noc. Málokdy se stane, že by vše "zhltla" během pár vteřin, jak se to stává u psího mazlíčka.

"Je to lovecké zvíře, které je zvyklé chodit lovit v noci. Ideální jsou 2-3 porce denně v pravidelných intervalech. Kočka je schopná ke své misce přijít i 20x během celého dne. Jídlo si umí sama velmi dobře rozvrhnout," říká Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček.

Velmi mlsný jazýček

Zatímco psi stravu rozdělují především na chutnou, neutrální a nepříjemnou, tak kočky mají daleko mlsnější jazýček. Na rozpoznávání chutí mají až 500 chuťových pohárků, je proto důležité už od kočičího věku jim nepodstrojovat v podobě paštiček, šunčiček a podobných dobrot, ale již od mládí je zvykat na granule bez zbytečných pamlsků.

"Může se to zdát na první pohled kruté, ale kočka se tak naučí v dospělosti neloudit a nebude v jídle tolik vybíravá. Vzpomínám si na kočku souseda, která byla od mládí tak chuťově rozmazlená, že nechtěla jíst ani den starou šunku," říká Martin Pučálka.

Kočka opravdu není vegetarián

Často se vegetariánští majitelé koček snaží k životu bez masa přinutit i své domácí mazlíčky. U psů se to, i když to není úplně zdravé, může tolerovat, ale kočky jsou masožravé šelmy, které maso potřebují pro své zdraví.

Získávají z něj potřebné živiny, jako je například taurin nebo kyselina arachidonová. Pro jejich zdravý vývoj jsou důležité bílkoviny a tuky živočišného původu. Kočky vegetariánky mohou mít často problémy s růstem či špatným zrakem. A mějte na paměti: pes nebo kočka by si život bez masa nikdy nevybrali.

Podávám psí krmivo? Ne!

Mnoho majitelů psů a koček, které žijí pod jednou střechou kvůli praktičnosti a snaze ušetřit, dávají kočkám psí granule či konzervu. Psi ale ke svému zdravému životu nepotřebuji tolik bílkovin jako kočky. V kočičí stravě je přibližně o 20 % více bílkovin než v krmivu pro psa, a to je již velký rozdíl.

Je evidentní, že nesprávně zvolenou stravou můžete své kočičce velmi ublížit. Pokud by se tak dělo dlouhodobě, problémy se samozřejmě mohou stupňovat a vše může skončit tragédií. Což si, věřme, nikdo nepřeje.

Klíčová slova: