Brexit ovlivní i Čechy. Strach mají studenti i podnikatelé, mají ale opravdu důvod?

Domino efekt?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Termín vystoupení Velké Británie z Evropské unie se blíží. 29. března 2019 se definitivně naplní referendum, ve kterém Angličané jako první ukázali evropskému spojenectví záda. Co to konkrétně může znamenat pro Českou republiku? A co čeká občany, kteří na území Velké Británie žijí? 

Neochvějnost Evropské unie dostala před dvěma lety pořádnou ránu do vazu. Občané jednoho z nejsilnějších členských států v referendu odsouhlasili svůj odchod a započali tak nenápadný domino efekt. Ten se zatím naplno neprojevil, ale politické strany, které místo života bez hranic hlásají stavbu nových vysokých plotů, získaly ke kritice Evropské unie opravdový mandát.

Velká Británie naučila euroskeptiky vzývat referenda ve všech státech, což by mohlo způsobit opravdovou revoluci, protože už britský odchod pro většinu členských států Evropské unie znamená mnoho nepříjemností. Jaké konkrétně? 

Čech ve Velké Británii

Petr Čech už ohlásil konec svojí úspěšné fotbalové kariéry, ale lze jen stěží předpokládat, že by šel na stará fotbalová kolena předávat svoje bohaté zkušenosti do Blšan. Jeho pracovní povinnosti budou s velkou pravděpodobností stále zavázány Spojenému království. Nebude však sám, kdo bude mít díky brexitu o několik vrásek na čele navíc. 

Čechů žijících ve Velké Británii je dle londýnské ambasády přibližně 100 tisíc, data z britského statistického úřadu však v roce 2017 uváděla 49 tisíc Čechů v Británii. Ať už je správný první nebo druhý údaj, tak tisíce Čechů (ostatně jako tisíce dalších občanů jiných zemí) stojí v nejistotě a aktuální politické úsilí premiérky Therese Mayové sledují s obzvlášť napjatými nervy. 

Pokud se jí podaří její plán, jak vyvést Británii z Evropské unie, nic se pro cizince na britském území nezmění do roku 2020. Tato přechodná doba však dospěje do fáze, kdy si každý občan z cizí země, včetně Čechů, bude muset zajistit status usedlíka. Definitivní dohody jsou však stále nevyjasněné, ale britské úřady členům EU žijícím na jejich území garantují stejné zacházení jako doposud. 

Studentský život

Velká Británie je také velmi oblíbenou destinací pro české studenty. Brexitem se mohou měnit podmínky i pro ně. “V suchu” jsou pouze ti, kteří na univerzitách ve Spojeném království začínají studovat od akademického roku 2019/2020. Podle britského ministra školství Damiana Hindse budou podléhat stávajícímu systému. 

Ročně se do Velké Británie v programu Erasmu+ vydá přibližně 600 studentů a dalších 500 studentů absolvuje přímo na britských univerzitách. Jedná se tak o druhou nejoblíbenější destinaci hned po Spojených státech amerických. 

Brit v České republice

Jak však britský brexit ovlivní občany Velké Británie, kteří se usadili v České republice? Za poslední roky je viditelný nárůst a dnes jich na našem území žije přibližně 7 100 a z toho 30 procent z nich natrvalo. V tomto případě si mohou občané poddaní královně oddechnout. Vláda totiž schválila zákon, který i v případě tvrdého brexitu zasazuje Britům stejné podmínky pro pobyt a práci jako dnes. 

Mnoho z toho, co Čechy žijící v Británii čeká, je nejasné. Brexit je pro Velkou Británii stále velkou neznámou, ale datum 29. března se blíží. Jaký to bude chod na celý proces Evropské unie, jak si povedou firmy, které mají sídlo v ČR, či jaká čeká budoucnost zaměstnance britských firem? Na všechny podobné otázky odpoví až čas. Co už je dnes jasné, že hrozba referenda a potenciál systémového chaosu může přijít v budoucnosti klidně v mnoha dalších zemích.