Užijte si tradice: Kam vyrazit za rozdováděnými masopustními maškarami a zabijačkou?

Masopust v Roztokách bude patřit k největším
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Tlačenka, jitrnice, jelítka a další zabijačkové pochoutky budou vonět po středočeském kraji až do začátku března. Začalo období masopustu a to je potřeba řádně oslavit. Staročeská tradice se dochovala ve většině obcí dodnes, a tak se jednou do roka sejdou veselé průvody masek. Během svých tažení obcemi za doprovodu lidové hudby tančí, popíjí a slaví. Na třicátý ročník masopustu zve Zadní Třebaň, velká veselice se chystá i v Roztokách. 

Jedno z největších masopustních veselí proběhne již tradičně v Roztokách u Prahy 16. února. Průvod plný originálních masek poputuje z roztockého zámku, kde slavnost každoročně začíná, přes město Roztoky, úvoz, louky a pole na Holý vrch, kde se setká s průvodem z Únětic a Suchdola (a možná i z Úholiček).

Průvody se společně utkají a tančí a poté odchází za masopustní zábavou do Roztok do šapitó. Pro návštěvníky bude připraveno mávání prapory, kolové tance na prastaré pláni Holého vrchu, zápas medvědů nebo poprava Klibny. Nebudou chybět ani tradiční pochutiny.

Chystají se i menší obce

Své oslavy masopustu mají i menší vesnice ve středočeském kraji. A ty lákají především na pravou sousedskou atmosféru. Poberounský Masopust se uskuteční v Zadní Třebani již po třicáté. A ani letos nebudou chybět tradiční řemeslné výrobky a vyhlášené zabijačkové hody.

Velkolepý rej maškar za doprovodu lidové hudby vypukne v Zadní Třebani jako vždy poslední sobotu v masopustě – ta tentokrát připadá na 2. března. V tradičních staročeských a moravských krojích se také 2. března vydá průvod v Milíně. Masky se i letos sejdou v Kaňku, Říčanech, Srbsku, Svinařích a dalších místech středočeského kraje.

Těšte se na skvělou atmosféru

Masopustní zábavy lákají do středních Čech každoročně více návštěvníků, a to díky skvělé atmosféře. Masopustní průvody plné nápaditých masek prochází jak klikatými uličkami královských měst, tak se schází na návsích menších obcí. Nikde nechybí masopustní koláče, koblihy a zabijačkové dobroty.

"Tradiční slavnost lze také spojit s návštěvou malebných hradů a zámků, které v zimních měsících nabízí speciální prohlídky. Hosté se mohou ubytovat ve stylových hotelích a penzionech. Náročnější hosté si mohou vyzkoušet přenocování v zámeckých hotelích," zve na návštěvu středočeského kraje Markéta Wernerová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu.

Co je to masopust?

Masopust je svátek i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna), má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března.

V roce 2019 trvá období masopustu od 6. ledna do 6. března. V původním smyslu jde o "opuštění masa". Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. V současnosti jde především o taneční zábavy, hýření, lidové zábavy v maskách, maškarní bály.