Jan Farský: ANO jde na ruku komunistům. Zdanění církevních restitucí je plivání po principech právního státu

Jan Farský nechápe, že se takové věci v našem státě vůbec mohou stát
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Poslanecká sněmovna dnes odhlasovala přijetí zdanění církevních restitucí hlasy ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Je to "prasárna", nebo krok, který by měl být v demokratickém a právním státě normální? Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský má jasno, což také vyjádřil ve svém komentáři.

Paní ministryně financí tvrdila, že má analýzu církevních restitucí, ze které vyplývá, že byly o 54 miliard předražené. Když jsme o tuto analýzu požádali, zjistilo se, že žádná neexistuje a zdanění církevních restitucí je jen další výmysl, který má zamaskovat pošlapávání právního státu. Hnutí ANO je nyní u moci, opírá se o hlasy komunistů a vychází jim vstříc, o nic víc nejde.

Pokud chce vláda argumentovat jakýmikoli čísly, musí nejprve představit analýzu, o níž se pan premiér a ministryně financí ve svých argumentech opírají. Ta však ve skutečnosti neexistuje. Pokud se neumí obhájit, zůstanou jen obyčejnými lháři.

Tohle není spravedlnost

Byl přijat zákon, který lze připodobnit ke krádeži auta. Zloděj vám ho ukradne, několik let v něm jezdí, poté vám ho ojeté vrátí v nevyhovujícím stavu a vy za to musíte ještě zaplatit. To není spravedlnost. To je pouhé plivání po principech právního státu a my se pod to podepisovat nechceme.

V demokratickém právním státě to nefunguje tak, že ten, kdo je momentálně u moci, může rozhodovat o tom, co je to spravedlnost. Pokud si to vláda myslí, je to pro naši zemi nebezpečné a jejich představitelé by se toho pocitu měli zbavit, protože právo a spravedlnost na svoji stranu nezískají pouze silou.