Chcete učit své děti lyžovat a snowboardovat? Na tyto věci dejte pozor

Lyže nebo snowboard, čemu dáváte přednost?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Mnozí rodiče, kteří vyznávají zimní sporty, si myslí, že nebude problém naučit těmto dovednostem i vlastní děti. Lyžování i snowboarding patří mezi aktivity, které nejsou nijak extra složité, nicméně vyžadují cvik a specifickou práci s rovnováhou.

Pokud budete učit své vlastní ratolesti, určitě počítejte s tím, že vás to bude stát mnohem více nervů, než kdybyste se věnovali cizím začátečníkům. Optimální také bude, když využijete správné techniky pro začátečníky a děti vhodně vybavíte. My se na základní techniky podíváme podrobněji stejně jako na vybavení. 

Základem lyžování je jistota zastavení

Nejdůležitější je u lyžování získání jistoty, že se lyže v určitý potřebný moment zastaví a malý lyžař nespadne. Nových metod je spousty, nicméně starou jistou klasikou je vytvoření takzvaného pluhu, kdy paty jdou od sebe a špičky k sobě.

Lyže vytvoří trojúhelník, jehož vrchol je dole ve směru dopředu od lyžaře. Čím více jdou paty od sebe, tím jede dítě pomaleji. Postupně zastaví. Když tuto základní techniku ovládá, můžeme ho učit střídavému zatížení lyží v obloucích. 

Rovnováha na snowboardu jako alfa i omega

Snowboardové začátky jsou spojené především s hledáním přední nohy. Prkno musí být dokonale seřízení a připravené. Když zjistíte, že dítě jezdí stylem Goofy a prkno je na Regular, bude nezbytné vázání přešroubovat.

Po přípravě prkna se začíná se sesouváním kolmo svahem na frontside i backside. Když drží malý jezdec rovnováhu, přichází sesouvání šikmo svahem. Poté už se lze věnovat nácviku oblouků.

Správná výbava jako základ

Ve výbavě vsaďte především na kvalitní lyže a snowboard. Jinak je třeba brát v potaz také ochranné pomůcky, jimž vévodí chránič páteře. Výbornou volbou jsou i vyztužené rukavice a oblečení s vysokým vodním sloupcem. A co ochrana zraku? Nezapomeňte si pořídit dámské, dětské či pánské lyžařské brýle. Jakou značku volit? Výborné jsou třeba spolehlivé brýle Oakley flight deck.  

Klíčová slova: