Raiffeisenbank nabízí 3% úrok na spořicím účtu. Je tomu skutečně tak a co na to konkurence?

Máte opravdu výhodné spoření?
 

Spořicí účet s 3% úrokovou sazbou. Nebojte, nejedná se o žádnou chybu, čtete skutečně správně a ani my se nespletli. Takové zhodnocení od začátku roku 2019 nabízí Raiffeisenbank. Blýská se tak spořicím účtům na lepší časy? Bude mít konečně spoření zase smysl? Nebo se snad jedná jen o dobrý marketingový tah?

Zhodnocení ve výši 3 % se snad nechce ani věřit, především tehdy, když jsme si zvykli, že úrokové sazby na spořicích účtech pomalu klesají až k nule. Už úrok 1 % byl v posledních měsících celkem luxus. Takový spořicí účet ale nabízely jen některé banky a dosáhli na něj pouze aktivní klienti. Netahá nás tak banka, která se v reklamě pyšní tím, že již po čtvrté v řadě je klientsky nejpřívětivější bankou roku, za nos?

Výhodné 3% zúročení získáte jen na 6 měsíců

Raiffeisen Bank skutečně nabízí úrokovou sazbu ve výši 3 %, avšak háček je v tom, že tento atraktivní úrok je určen jen na dobu 6 měsíců. Spořicí účet eKonto XL pak bude po půl roce úročeno sazbou neznámou. Banka garantuje atraktivní úročení jen klientům při aktivním využívání osobního účtu. A právě bankovní konto je druhou podmínkou, ke spořicímu je nutné sjednat buď osobní účet eKonto KOMPLET, nebo eKonto SMART.

V neposlední řadě si banka nárokuje takto zvýhodněný úrok uplatnit jen u zůstatku do výše 150 000 Kč. Na druhou stranu Raiffeisenbank láká na zajímavou sazbu i pro vklady do výše 500 000 Kč.

Co je to aktivní využívání účtu?

Chcete-li získat výhodné spoření i po uplynutí šesti měsíců, musíte aktivně využívat osobní účet. Co to znamená?

  • Každý měsíc vám musí přijít na účet minimálně 15 000 Kč.
  • Každý měsíc musíte realizovat minimálně 3 transakce.

Jak na 3% úrok u spořicího účtu reaguje konkurence?

Pokud si myslíte, že není nutné přecházet, protože jistě brzy zareaguje na atraktivní nabídku Raiffeisenbank i vaše banka, pak jste na omylu. Prozatím se žádné velké hromadné zvyšování nekoná. Konkurence si jede tu svou a stále úročí sotva 1 %.

Air Bank už dávno vzdala TOP 3 garanci, nyní základní roční sazba na spořicím účtu je 0 %, při aktivním využívání osobního konta lze získat úrok 1 % pro vklady do 250 000 Kč, nad 250 000 Kč vám banka bude zůstatek úročit 0,20 %.

Sberbank úročí na FÉR spoření PLUS vklady do 300 000 Kč sazbou 0,53 %, pakliže si ke spořicímu účtu sjednáte i běžný účet FÉR konto, získáte sazbu 1,03 %, při vyšší naspořené částce 0,23 %.

MONETA Money bank nabízí úrok 0,5 % a ČSOB 0,41 %. U některých bank se pak sazby přibližují 2 %, avšak podmínkou je sjednat si spořicí účet v kombinaci s investičním produktem.

Klíčová slova: