Revoluce v kriminalistice. Den, kdy byl poprvé použit detektor lži

První detektor lži byl použit v roce 1936
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Byl to vynález, který definitivně změnil způsob vyšetřování a v boji proti zločinu se otevřela nová cesta, jak úspěšně dotáhnout i zdánlivě nevyřešitelné případy. Když jím poprvé americký detektiv Leonard Keeler 2. února 1936 usvědčil pachatele, bylo jasné, o jak důležitý vynález šlo.

Pojem detektor lži je spíše lidovým termínem než odborným pojmenováním slavného přístroje. Přesně řečeno polygraf zaznamenává fyziologické veličiny včetně krevního tlaku, srdečního pulsu a dýchání. Z těchto hodnot lze následně vydedukovat usvědčující lež. Jaké byly začátky polygrafu v kriminalistice?

Hokus pokus

Už od začátku století byl přístroj blízký dnešnímu polygrafu předmětem pokusů a zkoumání. V roce 1906 se objevuje článek chirurga Dr. Jamese MacKanzieho, kde popisuje přístroj, který byl vynalezen na stejném principu jako dnešní polygrafy. Chirurg však vynález využíval během lékařských prohlídek a vůbec netušil, že ho lze využít i pro odhalení pravdy či lži.

S touto myšlenkou si poprvé zahrával až William Marston, který je pokládán za nejdůležitější postavu v celém příběhu o vzniku detektoru lži.

Psycholog a profesor na Harvardské univerzitě byl přesvědčen o tom, že lež se projevuje změnou krevního tlaku, a tak se pod jeho vedením spustil výzkum na bázi jednoduchých otázek…

První použití

Do situace se položil policejní John Larson, který o vynález projevil zájem. Chtěl detektor lži využít v praxi a věřil, že může pomoci v mnoha nevyřešených případech. Pokusil se o to v roce 1926, ale neúspěšně. Larson však svými experimenty přispěl ke konečnému úspěchu.

Ten, kdo dotáhl jeho rozdělanou práci, byl Leonard Keeler. Přístroj, který je dodnes považován za úplně první v historii, byl plný chyb. Trvalo přes půl hodiny vše připravit, pero, co zaznamenávalo výsledky, se lámalo a papír doutnal.

Když se Keeler stal ředitelem policie v Los Angeles, měl možnost celý přistroj zdokonalovat. Postupně eliminoval chyby, zdokonalil papír na detektoru a s pomocí dvou přátel z univerzity celý přístroj dokončili. Chyby tak byly eliminovány a přístroj mohl být konečně využíván v praxi.

Den, který změnil zločin

2. února 1936 pomocí detektoru lži vyslechl dva podezřelé zločince. Výsledky z přístroje byly součástí obžaloby, kterou Keeler využil u soudu a i díky tomu byli oba zločinci odsouzeni za napadení.

Tím se tento den zapsal do dějin kriminalistiky. Jednalo se totiž o úplně první použití detektoru lži k rozluštění nějakého kriminálního případu.