Kalamita na Kladně: Sníh zcela zasypal Čechy

 

Kalamita na Kladně, odkloněné lety na Letišti Václava Havla a mnoho dalších nepříjemností dnes zcela ochromily Čechy. Nejvíce sněhu napadalo na Šumavě. V Praze bylo možné sledovat sněhovou bouřku. 

Odpoledne by podle vyjdření Českého hydrometeorologického ústavu nemělo sněžit tak hustě jako dopoledne a sníh se přesune na východ republiky, kde během noci může připadnout čtyři až 12 centimetrů sněhu.

Bouře nad Prahou

Nad Prahou a jihozápadně od hlavního města zaznamenali amatérští pozorovatelé i meteorologové bouřku. Ačkoliv jsou bouřky typické pro horké letní dny, ani v zimě nejsou úplně výjimečné. Objevily se bleskové výboje, zahřmělo. 

Ochromená doprava

Silné sněžení dnes v Praze a středních Čechách komplikuje i dopravu. Cestáři vyslali do terénu veškerou techniku a nabádají řidiče k opatrnosti. Silně sněží také v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji. 

Mokrý sníh na jihu Čech vyvrací stromy do silnic a na železnici, hasiči měli od rána kvůli odstraňování následků sněžení téměř sto výjezdů. Sněhová nadílka omezila dnes ráno a dopoledne i provoz na některých železničních tratích, hlavně v jihozápadních Čechách.

Provoz byl omezen a upraven i na Letišti Václava Havla. Celkem šest letů muselo být odkloněno. Pět linek přistálo na letišti v Brně a ve Vídni. Kvůli odklízení letové plochy došlo k řadě zpoždění, ale provoz není zásadně ohrožen, až na zmiňované případy. 

Kalamita na Kladně

Asi nejvýraznější problémy jsou zaznamenány na Kladně. Město kvůli sněhu vyhlásilo kalamitu. Veškerá technika se aktuálně soustředí na hlavní tahy, trasy hromadné dopravy a křižovatky. Ochromené jsou i cesty do kopců. V ulicích města je veškerá dostupná technika. 

Těžký mokrý sníh je nebezpečný i v lesích, protože se pod ním mohou lámat větve. Nedoporučuje se tak nikomu chodit v blízkosti stromů. 

Dálnice se však zatím daří udržovat sjízdné, takže nelze zatím očekávat zasadní omezení.