Komunisté jsou teroristická a zločinecká organizace. Měli jsme je zakázat

Využití pro strašáky minulosti je mnohé
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jako obrovskou chybu vidí místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin fakt, že po roce 1989 nebyla zakázána komunistická strana. Kdyby se tak stalo, nejspíš bychom dnes vůbec neřešili zdaněních církevních restitucí, což politik vnímá jako velkou lumpárnu. Není sám, kdo věří, že Ústavní soud požadavek smete ze stolu a vše je jen taneček a exhibice KSČM.

Menšinová vláda ANO a ČSSD podpořila požadavek KSČM na zdanění církevních restitucí. Pravděpodobně proto, že jinak by komunisté celou vládu "potopili". Byť neustále tvrdí, že podíl na moci nemají, jsou to právě oni, kdo mají na Babiše a spol. silné páky. Zkrátka proto, že bez nich by se vláda zhroutila jako domeček z karet.

Přitom vyplacení zmíněné částky vyplývá ze zákona o majetkovém vyrovnání z roku 2012 a vyplácí se za majetek, který církvím stát nemůže vydat. Důležité je zmínit, že finanční náhrada není podle zákona předmětem daně. A právě tady je podle komunistů (ale i některých dalších poslanců, jako je Andrej Babiš či zákonodárci SPD) zakopaný pes.

Je to velká prasárna

Pokud by vše prošlo podle návrhu KSČM přes všechny instance, církve a náboženské spolky by přišly o zhruba 400 milionů z celkových dvou miliard. "Je to prasárna, to je ještě lepší slovo, než lumpárna. Je vůbec ostuda, že restituce byly provedeny tak pozdě, protože se do toho míchaly různé dezinformace a nesmysly. Církev ten majetek vlastnila, někdo jiný ho desítky let neoprávněně užíval, takže původně vyjednaná dohoda mezi církvemi a státem mi přijde fér," uvažuje Tomáš Czernin.

Největší podíl si měla "ukousnout" katolická církev, týká se to však i dalších. Jedním z důležitých faktů, který trochu zapadá, je, že peníze měly být použity zejména na samofinancování církví. V roce 2030 by tak měl podíl státu na financování církví činit nula korun. "Katolická církev by dokonce část financí přepustila těm církvím, které žádný majetek neměly. A najednou vláda přijde s tím, že chce danit, to je přece hloupost."

Stát by musel platit i muslimským církvím

I když Senát poslancům návrh vrátí, Sněmovně stačí většina na jeho přehlasování, což je velmi pravděpodobné. Pak bude na řadě Ústavní soud. "Nezávislá justice je snad stále spravedlivá a neprojde to. Vždyť je to stejné, jako když vám někdo ukradne auto, policisté vám ho po čase vrátí obouchané, bez kol. Někdo řekne, že máte zaplatit darovací daň. A největší paradox je, že s návrhem přišli komunisti - zloděj, u kterého najdou lup, on si chce část toho lupu nechat a opravdu mu to projde," kroutí hlavou Czernin.

Zastánci zdanění tvrdí, že nikdy neexistovala řádná analýza toho, co církve opravdu měly a co by jim tedy mělo být vráceno. "Že to říkají zrovna komunisté, kteří tento majetek užívali a devastovali! Cesta k restitucím byla složitá a jestli mám správné informace, tak se tam počítal i majetek, který už není možné vrátit. Ale víte, co je zvláštní? Že se tu spousta lidí bojí islámu. A přitom jim nevadí, že nebýt vyrovnání s církvemi a jejich budoucí úplné samofinancování, stát by musel finančně podporovat například i muslimské organizace, které by se prohlásily za církev."

Nacismus je také zakázaný

Senátor si jako někteří jeho kolegové myslí, že jde hlavně o propagandu ze strany KSČM. "Budou tvrdit, jak bojovali za lidi proti zlému systému nebo něco podobného. Je zajímavé, že mají takový vliv v době, kdy měli historicky nejnižší výsledek ve volbách. Myslím, že to tu bude mít stejný vývoj jako třeba v Rakousku a dalších zemích. Zkrátka postupně vyhynou a vymizí."

Podle místopředsedy TOP 09 bylo obrovskou chybou, že se komunistická strana po sametové revoluci nezakázala. "Je to teroristická a zločinecká organizace, co má na svědomí mnoho životů, mnoha lidem sebrali majetky. Když vezmete všechny oběti po celém světě, je komunismus minimálně stejná hrůza jako nacismus. A ten je přeci zakázaný."