Když do Československa přišel internet: Z dnešního pohledu neuvěřitelně komická záležitost

Pražské České vysoké učení technické se stalo místem, kde se začala psát internetová historie
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden... internet! Půjčili jsme si úryvek z písně Elektrický valčík od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka, protože to byla opravdu velká událost. I když, jak se to vezme. První internetové připojení na našem území vyvolávalo spíš úsměvy než cokoli jiného.

Když se 13. února roku 1992 v posluchárně ČVUT v pražských Dejvicích sešel tým vědců z elektrotechnické fakulty, začala se psát nová kapitola vývoje lidstva i na našem území. Československo bylo teprve 39. zemí, která se připojila k internetu. V té době však nikdo netušil, jak obrovský význam bude mít pro budoucí společnost internetové propojení sítí.

Telefonní linka

Každý, kdo zažil dobu, kdy byl internet v plenkách a primárně se k němu dalo připojit přes telefonní připojení, nezapomene na specifické zvuky ze sluchátka, které připojení doprovázelo. První internetové připojení se také odehrávalo skrz pevný telefonní okruh. Ten vedl z ČVUT, které sídlí v Dejvicích, až do Univerzity Jana Keplera v rakouském Linci.

Od roku 1992 však technologie ušly obrovský kus cesty. Dnes máme chytré mobilní telefony, které zprostředkovávají připojení k internetu, a přitom je nosíme bez problému v kapse našich kalhot. První připojení v roce 1992 však zajistil mnohatunový počítač značky IBM, který se mohl pyšnit rychlostí 9,6 kilobitu za sekundu. Moudří vědí – a asi se smějí.

Taková rychlost připojení je totiž tisíckrát menší než v současné době a pokud bychom to měli porovnávat s přístroji ve vědeckých kruzích, dostaneme se až na rozdíl milionů…

Mail za tisíc korun

Jedním z iniciátorů celé akce byl šéf sdružení Cesnet Jan Grundorád. Ten zmínil, že podle tehdejších propočtů by jeden e-mail vyšel na tisíc korun. V době, kdy byl internet v plenkách, se tak myšlenky na jeho využití ubíraly spíš vědeckým směrem.

Málokdo vizionářsky viděl budoucnost, která před internetem stojí. Za 27 let se však situace proměnila natolik, že naše životy jsou často zcela odkázány k internetové síti. Když se před 27 lety na ČVUT pořádalo první oficiální připojení k internetu, šlo spíše o formální představení tohoto zajímavého úkazu. První pokusy se v Československu datují k podzimu roku 1991.

Internetovou páteřní síť tehdy provozovala grantová agentura National Science Foundation, která neumožňovala jiné připojení, než bylo to, které bylo využíváno pro akademické účely. Tehdy se komerční připojení teprve formovalo v hlavách nápaditých inovátorů. 

Masivní nárůst

Přístup soukromých subjektů k internetu přišel v roce 1996. Největší nárůst připojení proběhl v roce 2008, kdy internet využívalo 32 % domácností, a na jaře roku 2009, kdy mělo 90 % domácností možnost se připojit k internetové síti.

Podle Českého statistického úřadu internet v roce 2019 používalo již 81 % Čechů starších 16 let, chytrý telefon pak 70 % z nich. Téměř všichni patnáctiletí pak mají doma přístup k internetu a mohou používat mobilní telefon.

Zdroje: redakce, ČSÚ, muni.cz, ipont.cz

KAM DÁL: Nejhorší místo na internetu, které vedlo k sebevraždám, bylo zrušeno. Prý to ale nepomůže.

Klíčová slova: