Není to jen o řetězech. Jak si poradit, když s autem zapadnete ve sněhu?

Tohle už je celkem těžko řešitelná situace
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Projížďka autem zimní zasněženou krajinou je pro spolujezdce pohádková. Řidič však musí být ve střehu, protože jízda je ošemetná a při chvilce nepozornosti můžete zapadnout. To je pak nemilé a musíte se s tím nějak popasovat. Jak se v takové situaci zachovat?

Pravidlo 1: Důležitá je prevence

Ideální je, abyste se do této situace - zapadnutí - vůbec nedostali. Mějte proto v autě řetězy a dodržujte silniční předpisy. Jakmile uvidíte značku se sněhovými řetězy, na nejbližším místě zastavte a nasaďte je. Řetězy spolehlivě zaberou na kluzkém povrchu a z hlubšího sněhu vám také snadno pomůžou. Rozhodně ale nespoléhejte na to, že když máte řetězy, tak nepotřebujete žádné další vybavení.

U aut s kontrolou trakce je vhodné systém deaktivovat třeba tehdy, pokud nasadíte sněhové řetězy, jedete v hlubokém sněhu nebo na velmi měkkém podkladu nebo při „vyhoupávání“ zapadlého auta.

Pravidlo 2: Mějte správnou vyprošťovací výbavu

Zapadnout ale můžete i na místech, kde není značka o zimních řetězech. V takovém případě začněte postupně. "Nejprve zkuste na jedničku nebo zpátečku auto tzv. rozhoupat a pomalu vyjet. Pokud to není možné, nastal čas použít správnou výbavu, kterou rozhodně v zimním období doporučujeme vozit v autě. Patří do ní především vyprošťovací pásy, lopata, tažné lano, zimní rukavice a svítilna," doporučuje Michal Knor z Auto Kelly.

Existuje několik druhů vyprošťovacích pásů. Těmi klasickými jsou pásy seskládané z menších gumových dílů, které zvyšují trakci ve sněhu. Zasunete je pod kola a pomalu po nich ze sněhu vyjedete. Jiný typ pásů se snadno připevňuje přímo na kola hnací nápravy. Tyto vyprošťovací pásy jsou vhodné pro všechny běžné rozměry pneumatik, protože jsou opatřeny utahovacími pásky a lze je použít jak na ocelové, tak i na ALU disky kol.

Tažné lano vám pak pomůže v případě, kdy nestačí ani sněhové řetězy nebo vyprošťovací pásy. Nejhorší situace, do které se můžete dostat, je, když se dostanete „na břicho“. Pokud se sníh dotýká podvozku, nehnete se z místa ani s vyprošťovacími pásy. Zde přichází na řadu lopata a pořádná dřina.

Pravidlo 3: Nabitá autobaterie a startovací kabely

V zimě je důležité mít nabitou autobaterii. Po delším stání na horách či při velkých mrazech se ale vyplatí, když pro jistotu máte v autě startovací kabely nebo ideálně přenosnou startovací stanici. Pomohou vyřešit problémy s vybitým akumulátorem vám nebo jinému řidiči v nouzi.

Klíčová slova: