Bolí vás zuby? Toto jsou nejčastější příčiny, které není radno podceňovat

Jak docílit dokonalého chrupu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bolest zubů patří mezi nejobávanější a dokáže svojí specifickou intenzitou pěkně potrápit dospělé i děti. Dokážete poznat, co ještě zvládnete léčit doma a s čím je třeba neprodleně vyhledat lékaře? A proč vlastně bolí zuby, jaké jsou nejčastější příčiny? Povídali jsme si o tom s MDDr. Ondřejem Šrámkem z Dentální kliniky Hradčanská.

Mnoho lidí trápí nepříjemná citlivost zubů. Projevuje se jako reakce při pití teplého, studeného či příliš kyselého. Jedná se většinou o krátkou, ale o to více intenzivní bolest, která trvá pár vteřin.

Co za to může?

Nepříjemnou citlivost zubů může mít na svědomí několik různých příčin. Jsou to například obnažené zubní krčky vlivem paradentózy nebo špatného postavení a přetěžování zubů. 

"Citlivost ale může být způsobena i úbytkem skloviny, zubním kazem, starými výplněmi nebo celkově špatným stavem chrupu. Dobré je pravidelně čistit zuby, používat měkké kartáčky, které jsou šetrné na zubní sklovinu, a nekonzumovat často kyselé ovoce. Trápí-li vás silná bolest z citlivosti zubů, je dobré zajít k zubnímu lékaři, který stanoví původ bolesti a zahájí případnou léčbu," vysvětluje MDDr. Ondřej Šrámek.

Zubní kaz je prevít

Velmi nepříjemná bolest zubů může být i z kazu. Ten přichází postupně a nenápadně. Zubní kaz totiž dlouhou dobu nebolí. Pokud se ale začne projevovat, tak je to většinou citlivost na sladké, kyselé, teplé i studené.  Ne vždy se však musí jednat o kaz, může se jednat již o výše zmíněnou citlivost.

Zánět dásní či paradentóza

Zánět dásní ani paradentóza zpravidla nebolí, jedná se o chronická onemocnění, která probíhají poměrně nenápadně, a v tom je jejich největší zákeřnost. Čas od času se mohou takzvaně akutně exacerbovat, což znamená, že se příznaky zesílí, a v tuto chvíli může být onemocnění bolestivé.

Paradentózu doprovází typické známky zánětu -  zčervenání, zteplání, bolest a někdy i hnisání. Na zánět dásní a parodontitidu by nás měl vždy upozornit lékař či dentální hygienista, protože právě on je schopen zavčasu zachytit toto onemocnění. Prevence je až na výjimky vždy 100%. Což znamená, že v případě řádné hygieny jsme schopni onemocnění předejít.

Zub moudrosti

"Většina lidí za svůj život řeší problém s tzv. zuby moudrosti, které umí pěkně potrápit.  Osmičky mohou potrápit jednak tím, že se zub moudrosti do úst "nevejde", je překrytý dásní a okolo jeho korunky se tak začnou vytvářet záněty, které mohou přejít až v otok s horečkou, tento stav se nazývá dentitio difficille a může být velmi bolestivý," říká doktor Šrámek.

Druhý problém může vzniknout, pokud se zub zkazí, následně může dojít k zanícení "nervu" a opět vzniká bolest, kterou je třeba řešit. Společným jmenovatelem obou problémů je špatná hygiena v oblasti třetích molárů, pokud je zub přerostlý dásní a je okolo něho "kapsa", tak v podstatě nejde zub správně očistit. Nejsnazší řešení je extrakce zubu.

Zánět trojklaného nervu

Tato bolest je opravdu velmi intenzivní a dokáže člověka velmi paralyzovat. Naštěstí není tak častá. U zánětu trojklaného nervu je důležité, jaká část nervu byla postižena.

"Podle toho se pak projeví i obtíže, mohou to být snížená citlivost, nebo naopak citlivost zvýšená, až palčivost, někdy dochází až ke ztrátě vnímání citu v inervované oblasti (zásobování části těla nervovými vlákny), pokud by byla poškozená vlákna inervující svaly, pak může dojít například i k poruchám funkce žvýkacích svalů. U zánětu trojklaného nervu je důležité diagnostikovat příčinu a poté naordinovat léčbu," uzavírá MUDDr. Ondřej Šrámek.

Klíčová slova: