Středočeská koalice úřaduje: Odmítla vysvětlit pomoc Babišovi i předraženou zakázku

Copak se to děje na hejtmanství vedeném Pokornou Jermanovou?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Opoziční ODS na dnešním zasedání středočeského zastupitelstva neprosadila jednání o prohlídkách v kancelářích krajského úřadu. Podle zastupitele za ODS Michaela Pánka hejtmanství utratilo milion korun za nezvykle velké množství prohlídek proti odposlechům a ochudilo se zhruba o 400 000 Kč. Zástupce ředitele krajského úřadu pro veřejné služby Jindřich Schenk to odmítl.

Krajský úřad tvrdí, že prohlídky byly nutné po rekonstrukci systémů technické ochrany. "Týkalo se to 29 kanceláří v prostorách krajského úřadu," upřesnil Schenk. Debatu o prohlídkách zastupitelé nezařadili na program dnešního jednání. Přitom v kauze je řada nejasností, jako první jsme psali zde.

Podobně dopadl návrh, aby zastupitelé projednali sloučení odborů správních agend a legislativně právního, které podle některých vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úřadu v kauze údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Koalice ANO, ČSSD a KSČM tak odmítla vysvětlit, jak je možné, že se takto nezištně pomáhá panu premiérovi, i to, proč zaplatilo více, než muselo za údajnou "očistu" od odposlechů.

Hodně zvláštní zakázka

Podle Pánka byla vypsána soutěž na nezvykle velké množství prohlídek v kancelářích úřadu, v níž uspěly dvě společnosti, S.I.T. s.r.o. a AQE Advisors a. s. Zastupitel se domnívá, že firmy by měly prokázat koncesní živnost, což podle něj nebylo splněno. "Mají volné živnosti, jedna má dokonce volnou živnost na psychologické poradenství," upozornil.

Tvrdí také, že kraj za prohlídky zaplatil vyšší cenu, než umožňuje smlouva. Obě firmy podle něj nabízejí stejné služby za odlišné ceny. Kraj si mohl vybrat, zda za totéž zaplatí 2 800 korun za den, nebo 8 000 korun za den. "Vybrali jsme z těch vysoutěžených vždy tu dražší firmu. Škoda se pohybuje okolo 400 000 korun," tvrdí Pánek.

Kritériem byla cena

Schenk to ale označil na nesmysl. "Kraj objednal a zaplatil jediný úkon, a to bezpečnostní prohlídku určených prostor. Prohlídky provedla firma S.I.T. za cenu 700 Kč za metr čtvereční, dle uzavřené platné smlouvy, protože druhá společnost prohlídky odmítla realizovat z důvodu nedostatečných kapacit, které by ohrozily kvalitu činnosti. Tato fakta lze jednoduše prokázat dokumenty," uvedl.

Schenk poukázal na to, že v loni se v budově krajského úřadu uskutečnila částečná rekonstrukce systémů technické ochrany, včetně prostor, které jsou z bezpečnostního hlediska vysoce chráněné. Po rekonstrukci bylo potřeba znovu obnovit předepsané bezpečnostní nastavení míry zabezpečení všech dotčených prostorů. Proto byla s dostatečným předstihem vypsána veřejná soutěž na bezpečnostní audity a prohlídky. Jediným kritériem byla podle Schenka cena za metr čtvereční.