Severní variantu okruhu kolem Prahy obce nechtějí. Pane primátore Hřibe, akceptujte vůli lidí

Vypadá to, že definitivně "vyhrálo" lepší řešení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Okruh kolem Prahy je už roky palčivé téma, na kterém si zatím vylámaly zuby všechny politické strany. Nikdo nebyl schopen rozhodnout, kudy povede. Natož aby se začalo se stavbou. Blýská se snad konečně na lepší časy? A kudy by tedy měl okruh vést?

Praha 6 je jednou z městských částí, které se bude plánovaný okruh kolem metropole přímo týkat. Navíc od začátku vnímá dostavbu severozápadní části okruhu jako jednoznačnou prioritu pro návrat klidného života v městské části, stejně jako zásadní stavbu pro plynulou dopravu a další rozvoj celé Prahy i Středočeského kraje.

Obce mají jasno

"Šestka" proto neustále oslovuje s naléhavými žádostmi o dostavbu nejen pražský magistrát, ministra dopravy nebo českého premiéra, ale také s prosbou o vyjádření k preferovanému trasování i všechny dotčené obce.

"Poslala jsem na 50 dopisů starostkám a starostům obcí od Tuchoměřic, přes Únětice, Líbeznice až po Sibřinu. Všech 35 odpovědí jednoznačně odmítá severní zmiňovanou trasu okruhu, která je veřejně diskutována, ačkoli nemá žádné opodstatnění v platných dokumentech. Velkou váhu přikládám také odpovědi hejtmanky Středočeského kraje, která jasně podpořila platnou jižní trasu, vymezenou koridorem v Zásadách územního rozvoje Středočeského kraje," říká radní pro strategický rozvoj Eva Smutná (za TOP 09).

Severní varianta neexistuje

Jižní trasa je přitom jediná, která je vůbec zpracovaná. Alternativní trasa, označovaná jako severní, je pouhou vizí. Nejenže není řešena v územních plánech obcí, není ani vymezena Zásadami územního rozvoje, zkrátka neexistuje, a je tedy zbytečné se jí v dohledné době vůbec zabývat. Případná realizace by proběhla kdesi v druhé polovině 21. století. Ministerstvo dopravy i ŘSD také podporují jižní variantu.

"Opět vyzývám hlavní město a prosím primátora Hřiba, aby urychleně akceptovali vůli občanů a pustili se do dostavby severozápadního Pražského okruhu. Tato stavba znamená nezpochybnitelný přínos i úsporu času a paliv a čím dříve bude zprovozněna, tím lépe pro všechny. Udělám pro to maximum a získání široké veřejné podpory tomuto politickému rozhodnutí je nedílnou součástí mojí práce. Teď už zbývá „jen“ na magistrátu konečně bouchnout do stolu," dodává Eva Smutná. Všechny odpovědi jednotlivých obcí včetně názoru Středočeského kraje budou zveřejněny na webových stránkách Prahy 6.