Umíte vyrobit domácí bramborový škrob? Tato surovina je vhodná i pro osoby trpící celiakií

Bramborový škrob je vhodnou potravinou na zahuštění omáček pro osoby trpící celiakií
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V čínské kuchyni se velmi často pro zahuštění pokrmů používá bramborový škrob. Díky tomu je vhodná i pro osoby trpící celiakií - neobsahuje totiž lepek. Škrob může být také využíván při pečení moučníků a drobného cukroví, protože zlepšuje strukturu těsta, které je potom nadýchanější. Bramborový škrob je přitom jednoduché vyrobit i v domácích podmínkách.

 

Možná nejste zastánci škrobu ve své stravě a vadí vám hlavně v jogurtech, smetaně či uzeninách. V naší výživě má však škrob své nezastupitelné místo. Jedná se totiž o nutričně nejvýznamnější polysacharid, jenž má funkci jako zásobní látka. Energie získaná ze škrobů se postupně rozkládá a využívá.

Pokud vy sami nebo někdo z vaší rodiny trpí nesnášenlivostí lepku, pak nejspíš škrob při vaření používáte poměrně často. Místo mouky je totiž nutné zahustit polévku či omáčku pod maso bramborovým škrobem. Ten je ve studené vodě nerozpustný, jeho zahříváním vzniká škrobový maz, jenž jídlo výborně zahustí, ale zároveň ho nijak nezabarvuje a neochucuje. V síti kamenných prodejen běžně bramborový škrob koupíte pod obchodním názvem Solamyl.

Domácí výroba bramborového škrobu

Jste-li kutilové a rádi něco tvoříte, pak se s chutí pusťte i do výroby bramborového škrobu. Je to opravdu velmi jednoduché. Stačí surovinu pouze rozdrtit a škrob z ní vyprat. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to:

Připravte si:

  • 3 středně velké brambory
  • jemné struhadlo
  • jemné sítko
  • misku
  • talířek

Postup přípravy:

  • Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Potom z brambor vymačkejte veškerou tekutinu do misky.
  • Tekutinu přeceďte přes jemné sítko, abyste se zbavili všech příměsí, a nalijte ji zpět do misky.
  • Nechte v klidu tekutinu odstát po dobu minimálně 1 hodiny.
  • Během této doby můžete pozorovat, jak se na dně misky usazuje vyluhovaný bílý škrob.
  • Poté tekutinu opatrně slijte tak, abyste nezvířili škrob na dně.
  • Škrob dejte na talířek a nechte volně uschnout.
  • A je hotovo. Škrob můžete začít používat běžným způsobem.

Využití bramborového škrobu v domácnosti

Možná je pro vás novinkou, že škrob se přidává i do směsi na výrobu pneumatik. Škrob se používá i ve farmacii, při výroby lepidel nebo nátěrů. V domácím prostředí bramborový škrob využijete v kuchyni nebo při škrobení prádla.

Díky škrobu bude vaše prádlo déle čisté a nepoškozené. Škrob totiž na látce vytvoří neviditelnou vrstvu, která vlákna tkaniny chrání. Vodou se přitom škrob bez velkého drhnutí lehce při praní vyplaví. Škrobením lze dosáhnout lepší pevnosti a pružnosti materiálu a také vyšší barevné stálosti. V minulosti se škrobení prádla využívalo podstatně častěji, než je tomu dnes.

Pro přípravu domácího škrobu vám postačí na 1 litr vody dát 1 polévkovou lžíci bramborového škrobu. Vodu v hrnci ohřejete a těsně před jejím varem do ní přidáte ve studené vodě rozmíchaný škrob. Směs je nutné stále míchat a až se na jejím povrchu ukáže bublina, odstavíte ji. Takto je škrob připravený k použití. A co všechno můžete škrobit? Většinou se škrobení používá na povlečení, ubrusy, utěrky nebo košile.