Léčebna obézních dětí v Říčanech má problémy. Praha pomůže finanční injekcí

Děti se v léčebně věnují nejrůznějším aktivitám
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha poskytne Olivově dětské léčebně ve středočeských Říčanech jednorázovou dotaci šest milionů korun. Peníze poslouží na pokrytí provozních nákladů. Důvodem přidělení dotace je riziko platební neschopnosti. Ředitel ozdravovny Miroslav Vacek řekl, že jde o vykrytí propadu hospodaření za prosinec a leden.

Od té doby už se podle Vacka situace zlepšila a půjde zřejmě o poslední podobnou dotaci. Léčebna pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest a pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Zřizovateli dětské léčebny jsou pražský magistrát a město Říčany.

Peníze z rezervy zdravotnictví

Léčebně stoupají například mzdové náklady, které zvýšil především nástup nových lékařů. "Zvýšené náklady rovněž způsobuje řada marketingových a propagačních akcí, kterými se snaží zlepšit pověst léčebny mezi terénními pediatry i rodiči dětí. Insolvence by mohla nastat zhruba v polovině února 2019," píše se v dokumentu magistrátu. Peníze vezme magistrát z rozpočtové rezervy odboru zdravotnictví, sociální péče a prevence.

"My to potřebujeme na vykrytí prosince a ledna, protože to je málo pacientů. Ale mezitím jsme nabrali lékaře, zvýšili jsme počty ordinací, rekonstruovali jsme marketing a v současné době jdou ty počty dramaticky nahoru," uvedl Vacek. Do budoucna by se tak podle něj ozdravovna mohla obejít bez dotací.

Jedno z nejstarších zařízení

Olivova léčebna byla založena 18. října 1896 z popudu manželů Louisy a Aloise Olivových. Patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Zpočátku poskytovala sociální služby, později převážila zdravotnická funkce. Léčebně kvůli finančním potížím hrozilo v minulosti zavření. Praha a město Říčany jí proto poskytly dotace a před necelými čtyřmi lety se ujaly řízení.

Klíčová slova: