Clara Petacciová: Milenka Benita Mussoliniho skončila stejně neslavně jako on

Clara Petacci zůstala po boku Mussoliniho i v okamžiku smrti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak odlišně by se mohl odvíjet životní příběh Clary Petacciové, kdyby nepotkala italského diktátora Benita Mussoliniho a nestala se jeho milenkou. Krásná brunetka s uhrančivýma očima se narodila do bohaté římské rodiny, v níž nikdy nebyla nouze o peníze. Vedla by pravděpodobně celkem pohodlný život po boku svého manžela. Osud jí však připravil jiný scénář, na jehož konci byla brzká smrt.

Už jako mladé děvče byla Clara italským vůdcem přímo okouzlena a chodila na jeho plamenné veřejné projevy. Ani vysoký věkový rozdíl 29 let jí nebránil v tom, aby byla do něho zamilovaná. Osobně se poprvé setkali až v roce 1932, kdy Claře bylo sladkých devatenáct let a rozkvetla do krásy. O Mussolinim se vědělo, že těžko odolává ženám, a o jeho náruživosti se tiše šeptalo. Je tedy celkem pochopitelné, že Mussolini Clařinému šarmu podlehl a stali se z nich tajní milenci.

Benito Mussolini byl totiž ženatý muž s pěti dětmi a moc dobře znal mocnou sílu tisku, která by jeho poměr mohla obrátit proti němu. Nic se však dlouho neutají a vztah Clary a Mussoliniho se zakrátko stal veřejným tajemstvím. Po dvou letech intenzivního setkávání, kdy snad ani jeden den nebyli milenci bez sebe, poměr Mussolini ukončil. Clara se vdala za poručíka letectva a zmizela Mussolinimu z očí. Jenže ne na dlouho.

Milostný poměr s ducem

Do osudu své dcery Clary totiž zasáhla její matka. V blízkém vztahu s Mussolinim totiž viděla velkou příležitost i pro celou rodinu a rozhodla se, že trochu Clařinému štěstí pomůže. Výsledkem její usilovné snahy bylo to, že už v roce 1935 se Clara Petacciová mohla opět těšívat z Mussoliniho přítomnosti jako jeho milenka. Její manžel byl služebně odvelený do Tokia a Clara tak měla volné pole působnosti. Své lásce se mohla naplno oddat. A Clařina rodina?

Ta se s chutí pustila do toho, aby z jejího poměru s ducem získala co nejvíce - prostřednictvím charitativní nadace na pomoc Římanům trpících bídou vybírala nemalé finanční prostředky, které však plynuly do rodinné kasy Petacciů. Oficiálně dohlížela na nadaci Clara, ale faktického vedení se ujal její bratr Marcello.

Spojenci na postupu a milenci na útěku

Ani válka nepřerušila finanční machinace, kterých se rodina Petacciů dopouštěla. Když se však o nich dozvěděl Mussolini, vybuchl vzteky a s Clarou ukončil veškeré styky. Jeho předsevzetí svou milenku již nikdy nevidět vzalo ale brzy za své, protože zanedlouho jejich milostný vztah pokračoval. Mezitím se na Sicílii vylodili Spojenci a zahájili postup Itálií.

Pro rodinu Petacciových nastaly krušné chvíle, které se rozhodla rodina řešit útěkem ze země. Clara však odmítla svého milence opustit a zůstala raději s ním. Známý je i její citát, který o Mussolinim pronesla: "Kdo miluje, umírá. Znám svůj osud a mým osudem je on".

I ve smrti spolu

Clara Petacciová setrvala s Benitem Mussolinim až do jeho hořkého konce. Druhá světová válka se pomalu blížila ke konci, stejně jako život italského diktátora a jeho milenky. Snažili se sice zachránit si holý život útěkem do neutrálního Švýcarska, na cestě je však u obce Bonzanigo nedaleko jezera Coma 27. dubna 1945 zadrželi italští partyzáni. O den později byl Mussolini odsouzen k smrti. Clara požádala velitele partyzánů, aby směla zůstat po jeho boku i nadále. Její přání bylo vyslyšeno a následující den 28. dubna 1945 stanula společně s Mussolinim před popravčí četou, která je zastřelila.

Jejich zohavená těla byla následující den převezena a společně s dalšími popravenými pověšena hlavou dolů na železných nosnících bombami zničené čerpací stanice Esso na Piazzale Loreto v Miláně. I ve smrti zůstali milenci Clara Petacciová a Benito Mussolini spolu.