Karel Roden a Oscaři nebo vycházející hudební hvězda: Co přinese březen?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Březen už je tu a my pro vás opět vybíráme akce a události, které si zaslouží vaši pozornost. Na co se vydat do kina a na co do divadla? A jací hudebníci nás během příštího měsíce navštíví? Tak jako pokaždé by se dalo říct jedno – čeká nás toho opravdu hodně. 

Skleněný pokoj

Historií jedné z nejznámějších staveb, které se vyskytují na našem území, vily Tugendhat, se nechal inspirovat slavný spisovatel Simon Mawer při psaní knihy Skleněný pokoj. Z té se stal bestseller nominovaný i na prestižní Man Bookerovu cenu. Nyní putuje do kin filmová adaptace tohoto slavného románu. Ve filmu režírovaném Juliem Ševčíkem uvidíme třeba Karla Rodena, ale i další hvězdy nejen české kinematografie.

Skleněný pokoj je dozajista jedním z nejočekávanějších filmů počátku tohoto roku. Zvlášť poté, co byl v českém překladu na konci roku minulého publikován Mawerův poslední román. I v tom autor vycházel z českých reálií a z české historie – kniha se příznačně jmenuje Pražské jaro.  

Lil Xan

Jedním z nejvýraznějších představitelů takzvaného mumble rapu je dvaadvacetiletý Lil Xan, který v neděli 10. 3. vystoupí poprvé v České republice – konkrétně v Lucerna Music Baru. Během několika dnů by měl Lil Xan vydat druhé album s názvem Be Safe, kterým naváže na svůj debut z minulého roku – Total Xanarchy. Na tomto albu najdeme i nejznámější Xanův hit – Betrayed.

Zelená kniha

Na tento snímek asi není třeba dlouze lákat. Oscar za nejlepší film poslouží více než dost. Příběh zasazený do šedesátých let a na americký jih, Viggo Mortensen v hlavní roli, skvělá hudba a vedle zlaté sošky za nejlepší film další dvě. Mahershala Ali ji získal za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a film dostal Oscara i za scénář.

Žižkovská noc

Již devátý ročník oblíbeného festivalu Žižkovská noc se bude konat mezi 21. a 23. říjnem. Akce slibuje více než pět set umělců z celého světa.

Petr Hruška: Nikde není řečeno

Petr Hruška dozajista patří mezi naše nejvýraznější současné básníky. Na vydání jeho nové sbírky si sice čtenáři museli nějakou dobu počkat, ale dočkali se. Nikde není řečeno vydalo nakladatelství Host na samém počátku tohoto roku.

My

Pro fanoušky hororů bude největším lákadlem následujícího měsíce snímek My režiséra Jordana Peeleho, který se v loňském roce blýsknul velmi zdařilým filmem BlacKkKlansman. Ale na svém kontě má i neméně povedený Uteč z roku 2017. Přerušená rodinná idyla a útočníci, kteří vypadají stejně jako jejich oběti, to jsou hlavní zbraně, se kterými snímek My hodlá vpadnout do kin.

Ladies No Gentleman

Nová hra v Divadle Na Zábradlí, která bude mít premiéru 8. března, nese název Ladies No Gentleman. "Baladu o třech obětech a jednom mrtvém", jak čteme v anotaci, režíruje David Jařab.

LOVEní

Pozornost si v příštích týdnech jistě získá i nový snímek Karla Janáka. Ester Geislerová, které uteče ženich od oltáře, kamarádka, která jí následně založí seznamku… může se to podařit, ale také nemusí.

Andrea Slováková: Vně

Zatímco Petr Hruška je stálice mezi českými básníky a básnířkami, Andrea Slováková je debutantkou. Alespoň co se básnických sbírek týče, jinak není Andrea Slováková rozhodně neznámá. Dlouhodobě působí v rámci festivalu MFDF Ji.hlava, vedla nakladatelství AMU, další nakladatelství – Nová beseda – založila. Její první básnickou sbírku vydalo brněnské nakladatelství Větrné mlýny.