4 způsoby, jak ušetřit za mobil

Víte, jak ušetřit peníze?
  |  Komerční sdělení

Vlastnit mobil a využívat jeho možnosti dnes není žádnou raritou. Mobil vlastní téměř všichni, od malých dětí až po důchodce. Víte však, jak používat mobil tak, abyste na tom ušetřili a zbytečně ho nepřeplatili?

1. Ušetřete při koupi mobilu

Mobil můžete koupit u mobilního operátora, v obchodě s elektrem nebo v internetových obchodech. U operátorů bývá nabídka většinou vázána na koupi SIM karty a příslušného volacího či datového programu. Výhodou bývá levnější cena zařízení, nevýhodou často závazek na několik let.

Ceny v elektro obchodech bývají vyšší, ovšem nejste vázáni placením měsíčních poplatků za služby operátora. To se vyplatí zejména lidem, kteří se nechtějí vázat a neplatí měsíční paušál.

Další možností je nákup přes internet. Širokou nabídku mají eshopy jako Alza, Kasa a další. Tyto často nabízejí slevy a akce, slevové poukázky za registraci, za předchozí nákup nebo při speciálních příležitostech. A samozřejmě ušetřit můžete, i když využijete Kasa slevový kódslevový kupón Alza nebo jiné slevové kupóny, které najdete i na kupónovém webu Vašekupóny.cz

Jak vám mohou chytré technologie pomoci s úsporami ve vaší domácnosti? Nechejte si poradit od odborníka! Kontaktujte energetického poradce E.ON, který vám poskytne poradenství na míru. Zeptejte se zdarma prostřednictvím tohoto formuláře.

Při výběru mobilu se řiďte zejména jeho funkcemi. Někdy i dražší zařízení nedosahují parametrů levnějších modelů. Zejména u výrobců, u kterých platíte spíše za značku než za vybavení daného zařízení. Pokud používáte více než jedno telefonní číslo, zvažte koupi dual SIM mobilu. Ušetříte za druhý telefon i příslušenství.

2. Ušetřete při koupi příslušenství 

Kvůli ochraně svého zařízení si můžete zaplatit pojištění, ale my ho nedoporučujeme. S vhodným ochranným obalem, krytem displeje a citlivým zacházením ušetříte stovky korun ročně. Velmi pohodlné je koupit si obal rovnou s mobilem u operátora, ale zde bývají ceny nejvyšší.

Ušetřit můžete v internetových obchodech. Handsfree sady, baterie či náhradní nabíječky koupíte levněji než u operátorů. Obaly a kryty s originálním designem a výhodnými cenami najdete také například na eBay nebo AliExpressu.

3. Ušetřete na službách mobilních operátorů 

V první řadě zvažte, zda využíváte váš balík služeb naplno a zda pro vás nebude výhodnější přejít na levnější, na službu s dobíjením kreditu nebo dokonce rovnou ke konkurenci.

Neomezené volání a SMS možná vůbec nepotřebujete. Mnozí operátoři účtují poplatky za doplňkové služby (jako různé pojištění). Zkontrolujte své faktury, abyste zjistili, za co všechno platíte a zda to vůbec využíváte.

Za překročení předplaceného objemu mobilních dat vás čekají vysoké poplatky. Mohou proto být výhodnější neomezená data - nebo naopak jejich používání omezit. Při zvýšeném odběru dat, jako například při sledování videí, podcastů nebo stahování aktualizací či nových aplikací, se raději připojujte k bezpečné wi-fi síti.

Konkurence mezi operátory je obrovská. Řekněte svému operátorovi, že chcete přejít ke konkurenci. Možná vám nabídne slevu, aby si vás udržel.

4. Ušetřete na aplikacích 

Aplikace využívají data pro aktualizace, synchronizace, oznámení. Nastavte si, aby tyto procesy probíhaly v omezeném čase a rozsahu, například když jste připojeni na wi-fi, abyste neutráceli za drahá mobilní data, a když mobil nabíjíte, abyste šetřili baterii. Nastavte si, která oznámení mají chodit a která ne. Sami víte, že jsou někdy opravdu otravná.

Aplikace zabírají prostor. Opravdu potřebujete danou aplikaci, nebo stačí například mobilní verze webu dané služby? Zbavte se duplicit. Nepotřebujete dvě apky na e-maily, tři druhy map a podobně. Zkontrolujte, kolik aplikace a jejich data zabírají místa v zařízení. Při používání většího množství datově náročných aplikací budete časem nuceni sáhnout po větší paměťové kartě nebo novém mobilu s větším interním úložištěm a rychlejším systémem, který toto množství aktivních aplikací zvládne.

Některé aplikace jsou placené, ale zaručeně najdete i bezplatnou variantu. Pokud chcete ušetřit, vyberte tu zdarma.

Klíčová slova: