Největší poštovní loupež v Česku otevřeným oknem. Stačil žebřík a nedůslednost pokladních

Dejvická pošta zažila v roce 1997 největší poštovní loupež
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Poslední říjnový den si dva pokladní České pošty za rámeček rozhodně nedají. Při počítání peněz v trezoru pošty je během teplého večera nenapadlo nic lepšího než otevřít okno a mříže. Za svoji chybu tvrdě zaplatili a opravdoví pachatelé nebyli nikdy odsouzeni. Dnes je případ promlčený a lupiči si ukradené peníze mohou v klidu užívat. O kolik milionů tehdy Česká pošta přišla? 

Letos to bude 22 let, co kolem 21. hodiny 31. října roku 1997 pokladní pošty Karel Molodčenko a Helena Baudyšová přepočítávali peníze v trezoru dejvické pošty. Když je teplá noc donutila otevřít okno společně s mřížemi, netušili, že se právě dopouští osudové chyby. Lupiči využili příležitosti a za pomoci žebříku vnikli dovnitř. Viníky se však nikdy nepovedlo odsoudit. Jak je to možné? 

Trojice lupičů

V trezoru se v té chvíli nacházelo 28 milionů korun, které doslova vyletěly otevřeným oknem. Pod něj totiž trojice mužů nenápadně zaparkovala nákladní auto a za pomoci přiloženého žebříku vnikla do prostoru, který by měl být za normálních okolností v podstatě nedobytný. 

Lidská chyba a příležitost využitá lupiči stála poštu všechny peníze z trezoru a dva pokladní zaměstnání. Helena Baudyšová později vypovídala, že se v zářivkovém světle objevili tři muži. Jeden z nich jí nasadil pytel na hlavu a následně už jen slyšela úder a nářek svého kolegy, který když ustál, myslela si, že dokonce zemřel. 

Lupiči pokladní svázali a peníze si vzali do připravených tašek. Celá akce proběhla během několika minut a muži odjeli připraveným autem. Nákladní vozidlo zůstalo na místě. To se také stalo nejdůležitější stopou, která policii dovedla k podezřelým pachatelům. Proč se však nepodařilo muže odsoudit? 

Podezřelí s alibi

Nákladní automobil Avia pocházel z firmy, kde podezřelá trojice pracovala. Muži samozřejmě svoji vinu odmítli a když v roce 2002 stanuli před soudem, předložili alibi, které jim potvrdili rodinní příslušníci. 

Obžaloba byla postavena primárně na pachových stopách, což pro definitivní odsouzení bylo velmi málo. Přímé důkazy chyběly a ani záznamy z detektoru lži, které dávaly najevo, že muži o případu vědí víc, než je možné, jako přímý důkaz v žádné vyspělé zemi nestačí. Soudy tak muže zprostily viny a peníze se nikdy nenašly. Policie a obžaloba byla přesvědčená o vině těchto tří mužů, ale nedostatek důkazů znemožnilo jejich odsouzení. 

Dnes je již po 22 letech případ promlčen a ukradených 28 milionů si muži mohou užívat legálně, pokud jim tedy ještě něco zbylo. 

Riziko pošťáka

Že umí být zaměstnání u České pošty rizikové povolání, je jasné právě z případu z roku 1997. Otevřené okno totiž oba pokladní stálo milion korun plus úroky, což Nejvyšší soud potvrdil v roce 2014. Celkem tak oba museli Českou poštu odškodnit ve výši dvou milionů korun. 

Lupiči usvědčení tedy nakonec nebyli, ale pokladním se jejich chyby prokázaly bez sebemenších problémů. Oba porušili bezpečnostní předpisy tím, že přepočítávali peníze u otevřeného okna, měli odemčený trezor a alarm nebyl předpisově zavěšený na krku, ale uložen v šuplíku stolu. 

Oba se u soudu bránili, ale marně. Helena Baudyšová svůj díl dluhu uhradila v rámci exekučního řízení, ale u Karla Moločenka byla exekuce neúspěšná a jeho dluh je stále neuhrazen. Jejich pochybení zcela jistě vedlo k celé loupeži, ale je paradoxní, že dnes je po několika letech případ promlčen a lupiči s ukradenými miliony mohou beztrestně žít na svobodě. 

Pokladní Karel Molodčenko tak může poprosit samotné lupiče, zda mu nechtějí pomoci splatit jeho dluh vůči České poště. Největší poštovní loupež v naší historii je tak dodnes nevyřešena a oficiálně promlčena.

 

Klíčová slova: