Šetřit energiemi lze i v garáži a dílně. Každá zbytečně vyhozená koruna se počítá

Zobrazit fotogalerii (3)
 

Člověk má logickou tendenci některé části domácnosti přehlížet. Často tak vůbec neproběhne ekonomická úvaha nad úsporami v místech, kde se vyskytuje poskromnu. Ovšem budete překvapeni, jak je možné v takové dílně či garáži výrazně ušetřit.

Místo pro kutily je v některých domácnostech pro muže skrýš číslo jedna. Z okrajové místnosti se tak na večer a o víkendech stává prostor, kde nakonec tráví nejvíce času. Vlastnit dům, to už vyžaduje soustavnou péči. A kde jinde si práci připravit než právě v dílně nebo garáži? 

Když už, tak už

Když už být kutilem, tak s pořádnou výbavou. Každá dílna nebo garáž se neobejde bez několika pomůcek, které častým použitím spotřebují nemalou dávku elektřiny. 

Při podrobnějím pohledu na výbavu dílny jistě narazíme na vrtačku, která by neměla chybět. Volit lze mezi dvěma druhy. Jedna silnější příklepová a druhá menší akumulátorová. Důležitou výhodou akumulátorové vrtačky je soběstačnost bez potřeby připojení do eletřiny. Pokud jde o šetrnost spotřeby energie, vybírejte vrtačky nové generace, které jsou úspornější jak na provoz, tak na uživatelský ruch. 

Další nástroj, který je při domácí práci velmi nápomocný, je řetězová pila. Úspory na energiích závisí hlavně na tom, pro jaký účel pilu vybíráte. V případě, že disponujete elektrickou pilou a hodláte ji využít pro kácení několika stromů ročně, zbytečně tím zvyšujete své náklady na provoz. Elektrická vrtačka pro tento záměr spotřebuje velký výkon, který se následně přirozeně promítne v podobě nepříjemné finanční částky za elektřinu. Obecně je však elektrická pila výhodná pro její tichý chod, lehkou váhu a navíc nevytváříte spaliny jako u benzínové pily.

Péče o zahradu je automaticky spojená se správným výběrem zahradní sekačky. Důležitým hlediskem je velikost vašeho pozemku. Pro větší zahradu je vhodná benzínová sekačka nebo dokonce zahradní traktor. Výhodou benzínových sekaček je, že se nemusíte omezovat kabelem na přívod elektřiny a její výkon je vyšší než u elektrické. Nevýhodou je pořizovací cena, větší hluk, hmotnost a komplikovanějí údržba. 

Vedle toho elektrická sekačka nabízí nižší pořizovací cenu, menší hmotnost, malý hluk a možnost práce ve strmém terénu. Nevýhodou je omezení na přívod elektřiny a nižší výkon. 

Korunka ke korunce

Prostor garáže je nejlepší vybavit nástěnnými svítidly. Pokud si nainstalujete stropní světlo, hrozí, že zdroj světla osvítí především střechu automobilu a okolí bude zahalené ve tmě. Zvolte proto nástěnná LED zářivková svítidla, která jsou charakteristická velkou mírou rozptýleného světla a nízkou spotřebou energie. Určitě využijte možnost si pořídit pohybová čidla. Kromě času ušetříte i velké množství energie a peněz. Do garáže se vyplatí použít LED světla, protože nejlépe splňují nároky při častém rozsvícení a zhasínání prostoru. 

Zvažujete-li, zda mít vytápěnou garáž, nebo spoléhat na temperování místnosti skrze sousedící zeď, je nutné posoudit několik základních výhod a nevýhod tohoto řešení. 

Vytápění přináší hlavně pohodlí pro řidiče. V zimě se díky tomu zbavíte strachu o to, jestli vůbec nastartujete. Pokud je garáž zároveň i dílnou, tak vytápěný prostor je nesporným přínosem. Nevýhodou je velká spotřeba energie a teplotní rozdíly, které automobilu mohou způsobit vnitřní koroze. 

Osvětlení dílny není radno podceňovat. Nekvalitní světelné zázemí může mít důsledky ve špatně provedeném produktu a dokonce  hrozí nebezpečí úrazu. Hlavní předpoklady fungujícího osvětlení v dílně je odolnost vůči prachu a mechanickému poškození. Světlo by nemělo oslňovat a vrhat ostré stíny. Ideální druh osvětlení je kombinace velkoplošných světelných zdrojů se světly, které míří přímo na pracovní plochu.  

Zvažte možnost LED osvětlení, protože už po několika měsících můžete ušetřit finance, které lze investovat do fasádního osvětlení zvenčí vašeho domu.

A co garáž?

Garážová vrata dnes již standardně nabízejí možnost dálkového ovládání. Nepopiratelné pohodlí této služby je zaplaceno spotřebou energie navíc. Zásadní je, abyste měli přehled o tom, kolik energie vrata spotřebují během režimu stand-by. 

Nové a moderní fungují se spotřebou 0,5 W, ale starší vrata se šplhají až k hodnotě 10 W. Vzhledem k tomu, že v pohotovostním režimu pracují 99 % času, se cena za provoz pohybuje v nezanedbatelných částkách.   

V dílně obvykle potřebujete vytápět rychle a na krátkou dobu. Většinou je pracovní prostor mimo kompletní vytápěcí systém domácnosti. Pomoci si můžete několika druhy externích topidel. 

Efektivní vytápění si zaručíte, když správně zvolíte výkon spotřebiče v souvislosti s velikostí prostoru. Díky správné kalkulaci se vyhnete zbytečnému přetápění v místnosti a větší spotřebě energie. Na trhu jsou k dispozici dva druhy topidel. Elektrické fungují na principu přímotopu a plynové, které jsou vhodné k použití pro místa bez přístupu k elektřině.

 

Klíčová slova: