Jaká byla poslední Einsteinova slova před smrtí a měl vztah se svou sestřenicí?

Albert Einstein měl stejně jako obyčejný smrtelník své libůstky. Rád hrál například na housle.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná si vybavujete Alberta Einsteina jako vědce s věčně rozevlátými vlasy, který světu předal svoji speciální i obecnou teorii relativity nebo vysvětlení fotoefektu. Společně s Isaacem Newtonem je považován za nejvýznamnějšího světového fyzika. I vědec je však člověkem z masa a kostí, který má své libůstky nebo zlozvyky. Jaký byl Albert Einstein ve svém soukromí?

Až vaše dítě donese pětku z nějakého předmětu na škole, nezoufejte. Ani Albert Einstein nebyl vždy úspěšným studentem. V 16 letech ho například nevzali na univerzitu, a to kvůli mezerám ve francouzském jazyce. Protože však byl pilným a ctižádostivým, látku si doplnil a pak byl při druhém pokusu přijat na polytechniku v Curychu.

Geniální mozek s abnormalitou
Zajímá se vaše ratolest v raném svém dětství o kapesní kompas? Možná z něho vyroste druhý Einstein, pro něho byl totiž kompas tou nejdůležitější zkušeností v životě. Způsob, jakým se střelka kompasu pohybovala, ho zřejmě inspirovala k jeho pozdějším vědeckým objevům. Pro zábavu si jako malý stavěl fyzikální modely a různá mechanická zařízení.

Ve škole byl Albert Einstein však považován spíše za pomalého žáka. Je pravděpodobné, že možná trpěl dyslexií či nadměrnou stydlivostí. Nebo za jeho chováním stály zvláštní struktury v jeho mozku - Einsteinův temenní lalok byl o 15 % větší, než obyčejně bývá, přičemž právě v této části mozku je uloženo matematické myšlení, vizuálně prostorové vnímání a představy pohybu.

Z úředníka slavným vědcem

Po absolvování vysokoškolských studií nemohl Einstein najít na žádné univerzitě místo. Možným důvodem byla snad i jeho mladická drzost, která vytáčela a štvala mnohé profesory. Skončil proto jako úředník na švýcarském patentovém úřadu. Dostatek volného času využil ke svému dalšímu vzdělávání i k vědecké činnosti. V roce 1905 obhájil doktorát a prožil, jak sám říkal, asi nejúspěšnější a nejplodnější rok svého života. V tomto roce Einstein publikoval své tři zásadní práce:

  • Brownův pohyb
  • Fotoelektrický jev - za něho získal Nobelovu cenu
  • Speciální teorii relativity.

První žena byla matematický génius

Se Srbkou Milevou Marićovou se Einstein seznámil ještě jako student ve Švýcarsku. Ona byla teprve pátou ženou, které bylo umožněno studim na curyšské polytechnice. V roce 1902 se jim ještě za svobodna narodila dcera Liserl, která však brzy po narození zemřela na záškrt.  Další dva synové se jim narodili již po svatbě. Starší syn Hans Albert se později stal vysokoškolským profesorem v Kalifornii. Bohužel mladší syn Eduard jako dvacetiletý onemocněl schizofrenií, studií musel zanechat a svůj život dožil po ústavech.

Manželka Mileva podle některých názorů stála také u zrodu Einsteinovy speciální teorie relativity. Jisté je, že jako geniální matematička měla k dané oblasti co říci. Současně v ní Einstein viděl člověka se stejným intelektuálním postojem, jaký měl i on sám. Vědecké kariéře se Mileva po svatbě již nevěnovala a stala se oporou svému manželovi. Přes to všechno se s první ženou Einstein v roce 1919 rozvedl a krátce po rozvodu se oženil se svojí vlastní sestřenicí Elsou. Toto manželství zůstalo bezdětné.

Byl autistou?
Jisté je, že právě své pomalosti sám Einstein přisuzoval pozdější úspěchy na vědeckém poli, protože přemýšlel o podstatě prostoru a času později než ostatní děti a mohl zapojit svůj vyvinutější intelekt. Nejnovější studie hovoří o tom, že Albert Einstein pravděpodobně trpěl Aspergerovým syndromem, jenž patří mezi poruchy autistického spektra.

Hra na housle, vegetariánství, pacifismus

Albert Einstein se hrát na housle naučil již v dětství a hře na ně se věnoval i ve chvílích svého odpočinku v dospělosti. Jako vegetarián nejedl maso zabitých zvířat a výrazný byl i jeho vztah k módě. Aby se stále nemusel rozhodovat, co si vezme na sebe, maximálně zúžil svůj šatník. Byl také typickým roztržitým vědcem, který často zapomínal.

Je to pochopitelné, když mu v hlavě rotovaly myšlenky ohledně fyzikální problematiky. Byl také jedním z těch, kdo se u československé vlády přimlouval za omilostnění Milady Horákové. Neúspěšně, bohužel. Ironií osudu neobdržel Albert Einstein Nobelovu cenu za teorii relativity, ale v roce 1922 za fotoefekt.

Hrob Einsteina je neznámý

Pokud byste se chtěli přijít podívat na Einsteinův hrob, budete mít smůlu. Neexistuje. Když 18. dubna 1955 Albert Einstein zemřel na aneurysma břišní aorty, byl ještě ten den zpopelněn a jeho popel rozptýlený na neznámém místě. Poslední slova, která Einstein před svou smrtí řekl, jsou zahalena tajemstvím. Sdělil je totiž údajně v němčině člověku, který německy nerozuměl.

Za svého života však pronesl Albert Einstein spoustu zajímavých vět, které zaznamenány jsou. Připomeňme si alespoň některé:

  • „Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“
  • „Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí.“
  • „Kdybych měl k dispozici hodinu na zvládnutí problému, na kterém by závisel můj život, strávil bych 40 minut jeho studiem, 15 minut jeho analýzou a 5 minut jeho řešením.“
  • „Ten, kdo se nikdy nedopustil chyby, se nikdy nepokusil o něco nového.“