Od středověku až do první republiky: Mníšecký zámek vás přenese do minulosti

Jaké akce se na zámku chystají?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zámek v Mníšku u Prahy nedaleko Prahy chystá v letošní sezoně akci Časohled, která návštěvníky přenese do historie. Na nádvoří a v zahradě budou 6. července stanoviště, na nichž se zájemci budou moci naučit historické tance, ochutnat dobová jídla a prohlédnout si technické vybavení z různých epoch.

Lidé se budou moci aktivně zapojit či jen sledovat program a procházet jednotlivými obdobími dějin, která představí i popisné tabule s výkladem. Budou si moci také prohlédnout a osahat vybavení rytířů, mušketýrů a vojáků od středověku až po konec první republiky.

Bydlení pro šlechtu

Mníšecký zámek loni zpřístupnil půdní prostory, což podle Digrinové přispělo k vyšší návštěvnosti. Hlavně díky přístupu na vyhlídku z věže si památku prohlédlo téměř 57 000 lidí, zhruba o 6 000 více než předloni. Věž byla prvně otevřena už v roce 2017, tehdy ovšem jen ve vybraných termínech. Loni se přistoupilo k jejímu pravidelnému otevření a do věže je umožněn vstup každý víkend, o prázdninách denně kromě zavíracího pondělí.

Původně barokní objekt po třicetileté válce přestavěl z tvrze na reprezentativní šlechtické sídlo zbohatlík a dobrodruh Servác Engel z Engelsflussu. V letech 1897 až 1945 zámek sloužil jako bydlení pro šlechtu měšťanského původu. V roce 1945 byl vypleněn a konfiskován.

O rok později získalo zámek do správy ministerstvo vnitra, které v něm vybudovalo archiv. V roce 2000 se stal majitelem zámku Národní památkový ústav, který zahájil jeho rozsáhlou rekonstrukci za více než 100 milionů korun. Trvala do roku 2006, kdy se areál otevřel veřejnosti.

Klíčová slova: