Krása architektury ve vašem objektivu. Několik jednoduchých pravidel povýší fotografii v úžasné dílo

Zobrazit fotogalerii (4)
 

Architektura je častým cílem zájmu začínajících, ale také profesionálních fotografů. Obdiv k úžasné architektuře z různých etap historie se tak může krásně promítnout v povedené fotografii. K tomuto žánru se však váže mnoho rizik, které se na výsledném díle mohou nepříjemně podepsat. Jaká základní pravidla je nutné dodržovat, abyste byli na svoji fotografii pyšní? 

Jsou cílem vašich výletů hrady a zámky či nádherná města po celém světě? Vždy na těchto cestách potkáte nespočet obdivuhodné architektury, která si doslova říká o to, aby se stala objektem vaší fotografie. 

Kouzlo může velmi snadno vyprchat, když porovnáte realitu s vaším výsledkem. Je totiž snadné krásu, co vidíte na vlastní oči, degradovat nepovedou fotografií. Existuje však několik rad, které vám pomohou se těmto rizikům vyhnout. 

Historické budovy

Architektura z dob minulých je perlou všech významných měst po celém světě. Zcela logicky nás fascinují i nádherné zámky a hrady, které jsou úžasným důkazem lidské dovednosti. Fascinaci a obdiv můžeme směle předat formou fotografie, která zdůrazní význam a pompéznost té či oné stavby. 

Historické budovy mají pro objektiv fotografa svoje specifika, která je dobré znát, aby výsledný obrázek byl co nejlepší. Při fotografování historické architektury je vhodné se vyvarovat všech moderních prvků, jako jsou lampy, značky či nevzhledné reklamy. 

Pokud chcete zdůraznit krásu konkrétní budovy, která ve městě sousedí s jinou stavbou postavenou v odlišném architektonickém stylu, rozhodně se jí v kompozici vyhněte. Pokud jde o záměr, který má zdůraznit historický kontrast staveb, tak je samozřejmě tento přístup žádoucí. Ideálního výsledku však docílíte, když eliminujete všechny rušivé detaily, které s hlavním objektem vašeho fotoaparátu nesouvisí. 

Pro ničím nerušenou kompozici je také vhodné vybrat vhodné načasování, protože významné architektonické památky jsou přirozeně v zájmu davu turistů. Je tak dobré fotografovat brzo ráno či mimo hlavní sezonu. 

Moderní architektura

Jednoduchost v detailu. Krása moderní architektury je založená na minimalismu, který je charakteristický malým počtem zdobných prvků. Ideální fotografie by tento styl měla vhodně doplňovat. Při tvorbě snímku a hledání kompozice se tak zaměřte na jednoduché linie a symetrické prvky. 

Silné slunce vám může pomoci naleznout opravdu unikátní obrazy. Při fotografování moderní architektury totiž díky tomu můžete narazit na zajímavé stíny, které se podepisují přímo na konkrétní stavbu. Moderní architektura vyžaduje grafické uvažování nad kompozicí. Minimalismus tak může být pro někoho neuchopitelný, ale při důsledném hledání ideálního výřezu budete odměněni elegantním výsledkem. 

Světlo, rytmus a technika

Obecně ve fotografování architektury platí, že je dobré myslet na detail. Samotní tvůrci obdivuhodných staveb své díla koncipují, tak aby se i návštěvník kochal nenápadnými a na první pohled skrytými prvky. Odhalte je tak právě vaší fotografií. Čím víc budete o konkrétní budově vědět, tím více možností se vám pro výslednou fotografii nabízí. 

V hledání kompozice obecně platí nacházet rytmus a ladnost linií. Pro achitekturu to platí obzvlášť. Je nespočet budov, které s tímto prvkem záměrně pracují, a tak je dobré to jako fotograf nepřehlédnout. U větších staveb je také nutné dodržovat dostatečný odstup, aby se linie domu nedeformovaly, ale zůstaly na fotografii věrné realitě. Hledání specifického úhlu či kompozice však může být zajímavý a ojedinělý prvek, kterým vaši fotografii odlišíte od již vytvořených snímků. 

Vědět, s jakým záměrem stavba vznikla, nemusí být jen nutně užitečné pro všeobecné vzdělání, ale při hlubší studii konkrétní budovy můžete přijít na to, jak architekt uvažoval v souvislosti se světlem. 

Světelné podmínky jsou pro fotografování čehokoli zcela zásadní a u architektury jde o zásadní prvek, který může vaši fotografii povýšit nebo naopak zkazit. Určitě navštivte konkrétní stavbu v různých časech, ať se sami přesvědčíte, jak se proměňuje v různých polohách slunce. 

Když se tedy rozhodnete lovit úžasné snímky architektury, rozhodně nezapomeňte na stativ, širokoúhlý objektiv, ND filtry pro delší expozice a polarizační filtry pro sytější barvy. Pro začátek však může základní vybavení stačit, ale bez dobrého výběru objektivu se budete jenom trápit.