Zažívání psa můžete zlepšit bylinkami. Vhodná je bazalka, ale třeba i šípek

Pokud váš pes sní vše, na co přijde, je na cestě k problémům
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Správný výběr bylinek dokáže s naším tělem udělat zázraky - zlepšit zažívání či upravit mnoho dalších tělesných neduhů. Bylinky jsou však kromě lidského organismu prospěšné i pro pejsky. Pomáhají upravovat citlivé zažívání, zlepšovat povrchová zranění a celkově prospívají k celkovému zdraví. Jaké bylinky pejskovi nejvíce dávat, co je pro vaše čtyřnohé miláčky nejlepší?

Trápí-li často vašeho pejska špatná imunita nebo žaludeční problémy, je nutné začít pečlivě dbát o jeho stravu. Důležité je vybírat krmivo pro citlivé psy a potravu zpestřovat vhodnými bylinkami, kterými pejskovi krmení posypete. Ideální je bazalka, ta je vhodná například při psincovém kašli. Šípek obecný zase obsahuje spoustu vitamínů A a C.

Má-li pejsek střevní potíže, pak mu dejte do krmení trochu oregana. Trápí pejska nechutenství? Zkuste mu do krmiva přidat trochu chilli. To zlepší celkovou stravitelnost krmiva a zlepší i dýchání. Velmi nebezpečná je pro pejska tzv. torze žaludku. Možnou prevencí je kromě klidu před a po jídle také fenykl. Pozor, ten ale nedávejte fenkám v březosti.

Vhodné bylinky při nachlazení

"Během nemoci je dobré pejskům podávat více vitamínu C a podpořit tak jejich imunitu. Vyrábějí se i speciální sirupy určené pro psy s nachlazením. Vhodný je například jitrocelový nebo echinaceový sirup. Při nachlazení je vynikající také heřmánek. Pokud má například pejsek rýmu, dejte mu do pelíšku pár kapek heřmánkové tinktury," říká Martin Pučálka, odborník na výživu psů.

Některá plemena jako například německá doga, německý ovčák, zlatý retriever nebo kolie jsou k poruchám zažívání náchylnější než jiná.

Bylinky je nejlepší si doma sami sušit. Jsou pak tak nejkvalitnější. Pokud nemáte vlastní zahrádku, tak je můžete nakoupit ve specializovaných obchodech. Kupovanému koření je lepší se vyhnout.

Nový holistický trend

V rámci dobrého zažívání pejsků a celkové zdravotní prevence je dobré používat holistické krmivo, které má již ve svém obsahu prospěšné bylinky.

"V holistickém pojetí by se mělo při výběru vhodné potravy vždy volit krmivo spíše s převahou živočišných bílkovin a vyváženým poměrem tuků a sacharidových zdrojů. Trávicí trakt psů i koček je přizpůsoben příjmu vysoce energeticky koncentrované potravy, tzn. především bílkovin a tuků, tedy masa, a jen v malé míře zdrojů sacharidových. Jednoduché cukry pak v přirozeném jídelníčku nejsou zastoupeny vůbec. A tyto potřeby respektuje holistické krmivo," dodává Martin Pučálka.

Klíčová slova:
pes