Úředníci padělali technické průkazy, legalizovali tak kradená auta

Možná bychom se divili, co všechno se dá v autě "vylepšit"
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolínský soud v těchto dnech uznal vinnými z korupce dva bývalé úředníky kolínského odboru dopravy. Oba odešli od soudu s peněžitými tresty, ponechali si lhůtu na odvolání, rozsudek tak není pravomocný. Rozsudek je součástí třetí větve případu legalizace kradených aut, který policie začala rozkrývat v roce 2009.

Jeden z bývalých úředníků odešel od soudu s peněžitým trestem ve výši 300 000 korun, druhý dostal trest 200 000 korun. Úředníci byli původně obžalováni také za zneužití pravomoci úřední osoby a legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

"V této části byli obvinění zcela zproštěni obžaloby, protože soud neměl za prokázané, že by věděli o tom, že jim byly předkládány padělané dokumenty," řekl soudce Zbyněk Kulich. Razie s krycím názvem Chobotnice se na kolínském městském úřadu uskutečnila už v roce 2012 po více než ročním sledování skupiny, jejíž trestná činnost sahala až do roku 2009.

Jak vše probíhalo?

Systém podvodu byl založen na padělání technických průkazů z údajných zemí původu automobilů, ze kterých byly podle pachatelů dovezené. Ve skutečnosti však pocházely z krádeží na území Česka, Slovenska, Rakouska a Německa.

Odcizeným autům pachatelé přerazili identifikační VIN kód, falešný byl zanesen do zfalšovaného technického průkazu. Na jeho základě kolínští úředníci podle obžaloby vystavili dokumenty české a celou věc tak zlegalizovali. Státní zástupce podal obžalobu v souvislosti s legalizací 34 kradených aut.

Nebyli prvními odsouzenými

Kulich již v roce 2016 odsoudil v jiné větvi případu také dva zprostředkovatele převozů a registrací kradených vozidel Jana Mášu a Františka Skuhru, oba odešli od soudu s podmínkou. Skuhra byl u odvolacího soudu viny zproštěn, Mášovi byl trest potvrzen.

Soud kromě úředníků odsoudil také několik dalších lidí, kteří byli kvůli odkrývání kauzy spojené s legalizací kradených aut přistižení při předávání drobných úplatků či pozorností úředníkům za rychlé vyřízení věci, s celou kauzou ale nemají nic společného. Soud jim uložil výchovné peněžité tresty, celkem tak od soudu odešlo s trestem 17 lidí, dva lidi soudce obžaloby zprostil.