Nové cyklostezky a další vychytávky. Praha chce do cyklodopravy investovat 100 milionů

Některé městské části chtějí cyklodopravu omezit, je to správná cesta?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha letos vloží do rozvoje cyklodopravy přes 100 milionů korun, což je o něco více než v loňském roce. Peníze půjdou na vybudování nových cest pro cyklisty či instalaci stojanů na kola. Město bude také jednat o rozšíření možnosti převážet kola v tramvajích. V Praze je asi 50 kilometrů vyhrazených cyklopruhů a 9,9 kilometru chráněných cest.

Město chce vydat peníze například na výstavbu stezky Na Prostřední cestě v Kolodějích, kde vznikne nový 1 360 metrů dlouhý úsek. Dokončena bude 1 400 metrů dlouhá cyklostezka z Cholupic do Dolních Břežan nebo chybějící úsek mezi Zbraslaví a Jarovem. Mezi významné stavby patří vybudování prostupu u Rokytky v Libni, kde musí nyní cyklisté buď projíždět labyrintem podchodů, nebo přes čtyřproudou komunikaci.

Město do cyklistiky investuje letos z rozpočtu 94,5 milionu, ke kterým přibude 10,5 milionu korun, které nestihlo město utratit loni. Na dalších 26 milionů korun vyjdou cyklostezky v souvislosti s plánovaným úsekem Pražského okruhu mezi D1 a D11.

Peníze bude chtít vedení města získat také ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle Scheinherra v uplynulých deseti letech nepodalo jedinou žádost o dotaci z tohoto fondu. Letos to město už nestihne, neboť by o ně muselo zažádat již loni. "Od příštího roku bychom z něj chtěli čerpat peníze," řekl Scheinherr.

Rozšiřovat se bude letos počet cyklostojanů. "Městské části jsem informoval, aby vybraly místa, která budou určena pro jejich výstavbu. Ty posléze namontuje Technická správa komunikací," řekl Scheinherr. V Praze je nyní 3 594 stojanů na bicykly.

Vedení metropole jedná s radnicemi a firmami na sdílení kol, takzvaný bikesharing, o pravidlech, za jakých je možné kola sdílet. "Aby nedocházelo ke konfliktům," řekl Scheinherr. Vlastní městský systém Praha zatím nechystá. Jedná ale o možném rozšíření převozu kol v tramvajích i přes den. V autobusech to naopak nebude ani nadále možné.

Pro uskladnění kol by mohly vznikat v Praze kolárny. Cykloboxy, které jsou například v Praze 10 nebo Klánovicích, přibývat nebudou. "Jsou neefektivní a stojí dost peněz na to, kolik kol se tam vejde," řekla magistrátní specialistka rozvoje dopravy Sylva Švihelová. Jeden box slouží pro jedno, maximálně dvě kola. V loňském roce investovala Praha do cyklistiky 73,4 milionu korun.