Martin Hofmann, klasika od Stephena Kinga a devadesátiny Milana Kundery: Co vše přinese duben

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Duben se nezadržitelně blíží, proto jsme pro vás připravili několik tipů, které by vám mohly pomoct zorientovat se v pestré kulturní nabídce. Tak jako vždy zahrnuje naše nabídka filmy, koncerty a také divadlo. Navíc musíme upozornit na devadesáté narozeniny jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů.

Teroristka

O tom, že je Martin Hofmann jedním z nejsledovanějších herců posledních měsíců, není třeba pochybovat. Zapříčinil to jednak obrovský úspěch seriálu Most!, ale i skutečnost, že si tuto pozici Hofmann zaslouží – je totiž skutečně jedním z nejvšestrannějších a nejpřesvědčivějších herců, které máme.

Nelze se tak divit, že film Teroristka, který vstoupí do kin 4. dubna, bude jedním z dubnových taháků. Ale nejen díky Hofmannovi, hlavní roli v černé komedii zastala Iva Janžurová. Ta ztvárnila učitelku, která se odhodlá k nejzazšímu činu, jakého jsou lidé schopni. A který je namířen právě proti padouchovi, jehož hraje Hofmann. Vedle těchto dvou se ve filmu režiséra Radka Bajgara objeví třeba i Pavel Liška.

Milan Kundera slaví devadesáté narozeniny

Jeden z nejvlivnějších českých spisovatelů druhé půle dvacátého století oslaví prvního dubna devadesáté narozeniny. Milan Kundera, mezi jehož nejslavnější romány se řadí Nesmrtelnost, Žert či Nesnesitelná lehkost bytí, žije už dlouhá léta v zahraničí. To však nic nemění na tom, že si budeme jeho devadesátiny připomínat napříč městy a napříč médii.

Brněnský literární měsíčník Host chystá dubnové číslo, jež bude věnované Kunderovu jubileu, stejně tak Český rozhlas Vltava připravuje hned několik pořadů, které romanopisce připomenou. Vedle několika diskuzí to bude například uvedení audioverze Kunderova románu Nesmrtelnost, který byl dopsán v roce 1989.

Bob Dylan v Lucerně

Pro leckoho jeden z koncertních vrcholů roku. Bob Dylan, písničkář, ale i básník, nositel Nobelovy ceny za literaturu, je možná nejvlivnější hudebník dvacátého století. Ovlivnil kapelu The Beatles a plejádu dalších muzikantů – Neila Younga, Leonarda Cohena, Patti Smith... Přestože Bob Dylan pomalu, ale jistě spěje k osmdesátce, koncertuje vesele dál a se svou kapelou objíždí celý svět. A přestože byl v České republice v loňském roce, v roce 2019 přijíždí znovu.

A vystoupí hned třikrát, ve dnech 7.–9. dubna jej přivítá pražská Lucerna. Ti, kteří Dylana dosud naživo neviděli a na návštěvu jednoho z koncertů se chystají, by se měli připravit na to, že hudebník si své známé písničky značně upravuje. A to tak, že posluchači mnohdy ani nepoznají, že Dylan zpívá jeden ze svých největších hitů. I přesto stojí za to vystoupení navštívit. Je to totiž příležitost vidět jednu z největších legend populární hudby.

Řbitov zviřátek

Filmové adaptace románů Stephena Kinga jsou vždycky očekávanou událostí. A že se dychtiví fanoušci a milovníci hororového žánru netěší marně, o tom přesvědčila třeba první část adaptace Kingova tlustospisu s názvem To. Řbitov zviřátek zamíří v České republice do kin 11. dubna a podle ohlasů ze zahraničí se vyplatí do kinosálů zavítat.

Divadlo pod Palmovkou: Faust a další

Divadlo pod Palmovkou bylo v prestižních Cenách divadelní kritiky označeno jako divadlo roku. Začátkem března uvedla tato scéna jedno z nejslavnějších děl světové dramatiky, které se však vzhledem ke svému rozsahu, ale i nesnadnému jevištnímu uvedení rozhodně neuvádí tak často, jak bychom očekávali. Faust od J. W. Goetha - v dubnu mohou diváci zhlédnout toto představení dvakrát. A kdo by měl chuť na něco jiného, nechť se vydá třeba na Zamilovaného Shakespeara. Či na adaptaci Žítkovských bohyní od Kateřiny Tučkové.