Hlasování o brexitu i volby dle vědců zkrátily lidem spánek. A nejde jen o pár vteřin

Spíte klidně? Buďte rádi, moc lidí to říci nemůže
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hlasování o brexitu i prezidentské volby v USA dle vědců Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) zkrátily lidem po celém světě spánek. Zjistili to z 16 milionů anonymizovaných spánkových záznamů.

"Nově analyzovaná data o vlivu prezidentských voleb v USA nám pomohla potvrdit dvě dřívější hypotézy: zaprvé - takto významné geopolitické události mají prakticky celosvětový dopad na spánek lidí, zadruhé - díky moderním technologiím máme k dispozici mimořádně efektivní nástroj, jak tyto vlivy zkoumat," uvedl jeden z autorů studie Filip Španiel z NUDZ.

Hodně zajímavé výsledky

Vědci spolupracovali s vývojáři úspěšné české mobilní aplikace pro monitorování spánku SleepAsAndroid. Aplikace funguje jako takzvaný chytrý budík, díky sledování spánkových cyklů probudí uživatele v optimální chvíli. Při jejím stažení uživatelé dávají souhlas, že data mohou být použita k vědeckým účelům.

Podle studie se spánek při hlasování o brexitu ve Spojeném království oproti ostatním zemím zkrátil o 16 minut a o 13 minut se zkrátil spánek lidem v USA v den zvolení Donalda Trumpa. Dle vědců se jedná o markantní změny.

"Porovnání délky spánku s hodnotami z předchozích let však přineslo daleko výraznější pokles: u nejčastější (mediánové) délky spánku došlo ve Spojeném království oproti roku 2015 k propadu o 18 minut, v případě Spojených států a prezidentských voleb dokonce o 38 minut," dodal další z autorů studie Eduard Bakštein. Podle něj v případě prezidentských voleb v USA následující den uživatelé aplikace významně dospávali, v případě brexitu se hodnoty spánku již následující den po hlasování vrátily do normy.

Brexit není lhostejný

Zajímavé výsledky přineslo také srovnání zkrácení spánku v jednotlivých zemích napříč sledovaným regionem Severní Ameriky a Evropy. Lze z nich odvodit, ve kterých zemích patrně nebylo lidem politické dění v Británii či USA lhostejné.

"V případě hlasování o brexitu byl nejvýraznější propad v délce spánku kromě Velké Británie zaznamenán v Portugalsku a Španělsku a dále v pásu států od Beneluxu, přes Německo až po východní Evropu včetně České republiky, Polska a Ukrajiny. Chladnými naopak patrně hlasování o brexitu nechalo uživatele aplikace v USA, Kanadě, Itálii, Norsku a Ruské federaci," informoval mluvčí.

Špatně se spalo i před volbami

V den amerických prezidentských voleb výrazně méně spali pouze občané USA a Kanady, zatímco u většiny Evropanů neměla tato událost dle vědců větší dopad na délku spánku. Jedinou výjimkou bylo zřejmě Dánsko.

Článek vydaný v mezinárodním časopise Social Science and Medicine: vědci zkoumali i změnu délky spánku napříč státy a vliv dalších faktorů, jako je například změna letního času na zimní. "Výzkum ukazuje, jak lze i méně přesná měření z běžně využívaných mobilních aplikací využít pro výzkum změn spánkových návyků v čase i prostoru v měřítku, které by u tradičních metod sledování spánku bylo zcela nemyslitelné," doplnil Španiel.

Klíčová slova:
EU