Vražda kojence a výborná Klára Melíšková: Vodník České televize rozhodně nebude nudit

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

První program České televize včera večer odvysílal první díl z minisérie Vodník. Detektivní případy, které řeší Marie Výrová, vycházejí z knižní předlohy Michala Sýkory. Jak se včerejší první díl Vodníka povedl? Můžeme se na další těšit?

Podobně jako vystřídala šestidílná Zkáza Dejvického divadla úspěšný seriál České televize Most!, i minisérie Vodník vystřídala ve vysílacím čase vcelku zdařilý titul. Je to sice již pár týdnů, co byl odvysílán poslední z Případu dvou – sester, manželek a básníků –, přesto lze mezi dvěma seriály najít několik spojnic. Ostatně ani zmíněná Zkáza Dejvického divadla nepřijde zkrátka.

Detektivové od Nejsvětější Trojice

Podle knih Michala Sýkory, jinak též literárního vědce, který se obsáhle věnoval třeba Vladimiru Nabokovovi, již byly natočeny tři televizní minisérie. Cyklus, který nese název Detektivové od Nejsvětější Trojice, obsahuje Případ pro exorcistu, Pět mrtvých psů, Modré stíny a teď také Vodníka. Zanedlouho by měly tuto čtveřici doplnit ještě Živé terče.

Díky svému vzdělání a literárnímu rozhledu má Michal Sýkora mezi současnými českými autory detektivek vcelku výstřední postavení. Své knihy dokáže vystavět suverénně a nelze se divit, že po nich sáhli filmoví tvůrci. Ti se divákům trefili do noty především s první řadou, Případem pro exorcistu z roku 2015, který vsadil na režiséra Petra Hřebejka a ve sledovanosti si nezadal s nejoblíbenějšími českými seriály.

Přestože se poté sledovanost Detektivů od Nejsvětější Trojice trochu snížila, žádnou z řad nelze v žádném případě označit za propadák. A to i v otázkách kritického přijetí, což není tak docela samozřejmostí.

Stejně jako předchozí díly z tohoto cyklu, i Vodník se může opřít o zkušené a ceněné herce a vůbec silný tvůrčí tým. Režisér Viktor Tauš už má na kontě Modré stíny, na scénáři se spolu s Petrem Jarchovským podílel i autor knižní předlohy Michal Sýkora. V hereckém obsazení pak najdeme hned několik jmen, která dnes večer uvidíme v již pátém dílu Zkázy Dejvického divadla.

Klasik české literatury

Klára Melíšková, Lenka Krobotová, Václav Neužil ml., vedle nich třeba Miroslav Táborský a Jiří Mádl či Tatiana Vilhelmová. Už jen tento neúplný výčet naznačuje, že třídílný Vodník je ambiciózním počinem. A herci nastaveným ambicím rozhodně dostáli.

Klára Melíšková alias Marie Výrová otevírá ve Vodníkovi desítky let starý případ, při němž byl cirkulárkou zavražděn kojenec. Do kriminálního případu se tak zřetelně přimíchávají prvky hororu, čemuž odpovídá i výrazné vizuální zabarvení snímku. Tomu situace na obrazovce mnohdy odpovídá, občas se však i stane, že je těch zdůrazněných křiklavých detailů přece jenom trochu moc.

Vyšetřování Marie Výrové, která hraje prim ještě více než v předcházejících případech, prostupuje i dobře známá balada Karla Jaromíra Erbena. Připomeňme, že ta končí slovy: "Dvě věci tu v krvi leží – / mráz po těle hrůzou běží: / dětská hlava bez tělíčka / a tělíčko bez hlavy."

Přestože ne všechno se ve včerejším prvním dílu Vodníka podařilo na jedničku, minisérie diváky rozhodně může přilákat. Zvlášť pokud se ještě neseznámili s předlohou Michala Sýkory, která se jmenuje Ještě není konec a kterou Sýkora publikoval v roce 2016, a nevědí tak, jak vyšetřování dopadne. O tom, že je tento titul mimořádně vhodný k adaptaci, svědčí i skutečnost, že jej bylo možné poslouchat ve zkrácené audioverzi.

Nyní se tedy dostal na obrazovky televizí – a pokud první díl Vodníka něco slibuje, pak to, že řešení zápletky i její konečné rozuzlení by mohlo být strhující a taky překvapivé. A to nejsou jediné důvody, proč se na Vodníka dívat.