Polský kněz pálil Pottera či figurky zvířat, mají prý zlou moc

Knihy o Harrym Potterovi lehly popelem
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Kněz z farnosti poblíž severopolského Gdaňsku zorganizoval o víkendu pálení knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, dalších literárních děl či figurek zvířat. Předměty přinesené věřícími vzplanuly při akci ve stylu středověké katolické inkvizice proto, že podle místních duchovních v sobě skrývají zlou moc.

Na sobotní akci upozornila na Facebooku nadace SMS z nebe, která zveřejnila fotografie kněze doprovázeného patrně dvěma dětskými ministranty, jak stojí nad hromadou knih a hraček naházených do ohniště.

Reportérka televize TVN24, která nejprve považovala zprávu šířící se po sociálních sítích za aprílový žert, hovořila s lidmi, kteří byli aktu pálení knih přítomni. Kněz je údajně vyzval, aby očistili své příbytky od předmětů spojených s nekatolickými kulty a magií. V ohni se proto ocitly vedle bestselerů britské spisovatelky J. K. Rowlingové, které část konzervativního kléru dlouhodobě kritizuje za údajnou propagaci černé magie, také díla hinduistických mudrců či romantická upírská sága Stmívání. Shořelo i několik figurek zvířat či maska patrně přivezená z cesty mimo Evropu.

Ve jménu Bible? To ano!

Samotní představitelé farnosti o akci nemluvili, na Facebooku ji však doprovodili odkazy na biblické citáty o pálení magických knih a zobrazení nekřesťanských model.

Mezi stovkami vesměs kritických reakcí na sociálních sítích se objevily připomínky celosvětového sexuálního skandálu zasahujícího katolickou církev i jejích temných činů ze středověku. "Nikdy jsem nepotkal nikoho, kdo by znásilňoval, vraždil a kradl ve jménu Harryho Pottera. Ve jménu Bible ano," vzkázal kněžím jeden z diskutujících.

Na zprávu reagoval i liberální místostarosta Gdaňsku Piotr Borawski. Na twitteru napsal, že uvědomil úřady kvůli nedovolenému rozdělávání ohně a pálení plastů a dalších ovzduší škodlivých materiálů.