Papež je cool. František oslovuje i ty, kteří v boha nevěří, protože se umí vzepřít tradici

Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když ze zdravotních důvodů odstoupil papež Benedikt XVI., jen málokdo mohl tušit, že nenápadný muž s širokým úsměvem bude poutat tolik pozornosti. Papež František je pro církev opravdová spása, i když někdy umí lidi pěkně naštvat. Poslední video, kde odmítal polibky věřících na svůj prsten, se stalo virálním hitem.

Církev je z podstaty jedno z nejkonzervativnějších společenství na naší planetě. Miliony věřících po celém světě vzhlíží k bohu a papež je obrazně řečeno jeho tiskový mluvčí. Františkovi předchůdci plnili svoji funkci pokorně, klidně a důstojně, někdy až zpátečnicky.

Jan Pavel II. se stal symbolem světce, který přispěl k pádu komunistického režimu a byl věřícími milován. Papež Benedikt XVI. zase pro církev znamenal pár kroků zpět, protože nezachytil tempo moderní doby. Byl veřejně proti potratům, antikoncepci, kondomům a homosexualitě. Dokonce jako první papež na veřejnosti vyslovil slovo kondom.

Papež František se tak stal opravdovým překvapením. Usměvavý muž, který se nebojí používat humor na hraně, je schopný oslovit lidi jiného vyznání. Často se díky tomu stává objektem zábavy na sociálních sítích. Příklad z minulého týdne hovoří za vše.

Neformální šéf

Postava Františka už je po pár letech ve funkci živoucí legendou. Je proslulý tím, že si většinu telefonické komunikace řídí sám, což přivádí mnoho lidí v silné rozpaky a často jeho telefonáty pokládají za vtip. Formou telefonátu dokonce podporuje věřící v těžké situaci. Stejně tak odmítá jízdu opancéřovaným papamobilem.

Pověstný je jeho humor. Když se stal papežem, odhlásil se od svého zubaře v Argentině z důvodu dlouhodobého pobytu ve Vatikánu. Velmi důležitou vlastností, kterou oslovuje i nevěřící, je jeho důraz na sociální cítění a osobní skromnost.

Církev vidí v ideálním případě jako církev chudých pro chudé. Celý život žil jen v malém bytě a zdůrazňuje, že touha po majetku svědčí o tom, jak hluboce je duše chudá.

Společnost několikrát okouzlil gesty, kterých se jeho předchůdci rozhodně neodvážili. Jedná se např. o polibky lidí nakažené nemocí HIV a jejich následné umývání nohou.

Papežův internet

V příběhu papeže Františka bychom také našli několik podezření a kontroverzí, které se týkají hlavně krytí několika církevních hodnostářů, kteří byli obviněni ze sexuálního zneužívání. Většinou se však jedná o nepodložená tvrzení. Sám František sexuální zneužívání označuje za zvěrstva.

Veřejnosti je však znám také jeho komičtější rozměr a způsob vystupování. Existuje několik velmi populárních videí, které se rozšířily skrze internet. Jedno z nich zaznamenává družný rozhovor pro televizi, kde František vysvětluje, že kdyby jeho kolega mluvil ošklivě o jeho matce, neudržel by se a musel by mu dát pěstí. Celou situaci dokresluje komický náznak rány, která míří na překvapeného kolegu.

V posledních dnech však rozvířil debatní kroužky videem, které se jako vlna tsunami rozšířila po celém internetu. Když se po mši sklánělo několik věřících k jeho prstenu, aby papeži projevili úctu polibkem, on neustále před ústy věřících uhýbal.

O to, zda se jednalo o žert či neslušné gesto, se spustila opravdu zuřivá diskuse. Papež byl podle některých krajně neslušný a další zase oceňovali jeho podivný smysl pro humor. Pointa byla však nečekaná a oba znesvářené tábory nakonec musely přijmout jednoduché vysvětlení.

Papež František se totiž bál o jejich hygienu. Muž, který rozhodně není konzervativním a uzavřeným hodnostářem ve Vatikánu, tak díky svému netradičnímu chování vztahuje pozornost mladých lidí skrze sociální sítě a internetové kanály. Marketing Vatikánu zvládá František na jedničku. Teď už jenom ten zbytek.