Rakouští přátelé, omlouváme se. Miloš Zeman přednesl projev nehodný svéprávného politika

Čeho se, proboha, ještě dočkáme?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je na místě se za občany České republiky co nejpokorněji omluvit všem Rakušanům za to, co ve Vídni při setkání s krajany předvedl prezident Miloš Zeman. A nejen jim, omluva míří ke všem, kdo měl dnes tu smůlu a slyšel byť jen jediné slovo z jeho projevu. Zároveň je třeba doufat, že rakouská média přejdou jeho výstup mlčením. Takovou ostudu bychom těžko rozdýchávali.

Jestli existuje politické dno, Miloš Zeman se ho dnes minimálně dotkl. Těžko si představit, že může existovat něco horšího. Na druhou stranu předjímat, čeho se od něj ještě dočkáme, lze velmi těžko. Ve Vídni se bývalý předseda ČSSD vytasil s něčím, co by neslušelo ani africkému diktátorovi. Jeho slova by šla možná tolerovat u obyvatel zapáchající stoky a to ještě s mnoha výhradami.

Popelníček, zásadní téma

Bylo velmi smutné poslouchat, jak Zeman plísní bývalého rakouského starostu Michaela Häupla za to, že vídeňská radnice není schopna financovat českojazyčnou školu. Přitom jde o člověka, kterému udělil Řád bílého lva a Vídeň v minulosti za jeho vlády zmíněnou školu podporovala, takže šlo jen o neznalost českého prezidenta. Jen tak mimochodem, Vídeň na školu dala v přepočtu zhruba 40 milionů korun. Zeman také tvrdil, že je v politice 30 let. Rakouská média hned upozornila, že ani toto nesedí.

Rakouského ministra dopravy Zeman zase vyzval, aby podporoval "jeho" kanál Dunaj-Odra-Labe, nad kterým drtivá většina odborníků jen kroutí hlavou a na jehož studii už jsme vynaložili zbytečných více než 20 milionů.

Jedním z vrcholů Zemanova projevu bylo, když chválil rakouského prezidenta Van der Bellena za to, že kouří. Ostatně popelníček byl tématem víckrát, zřejmě jde o jednu z nejdůležitějších státnických věcí. Dávivý reflex prošel největší zkouškou zřejmě i ve chvíli, kdy Miloš Zeman svými kroky přirovnal ke Karlu IV. To jsme se dočkali věcí!

Politici se za Zemana omlouvají

"Omlouvám se všem Rakušanům za úterní slova Miloše Zemana. Státnický projev našeho prezidenta v sousední zemi si představuji hodně odlišně. Tohle bohužel byla čtvrtá cenová," měl jasno předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. V kritice rozhodně nebyl osamocený. "Smutný obrázek státnickosti hlavy našeho státu," vystihl Zemanovo rozpoložení nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

"Asi to je ta moudrost, která je nad naše chápání, jak to na adresu pana prezidenta kdysi v Berouně hezky vyjádřila jedna paní, jiné vysvětlení mě nenapadá. Prezidentovo vystoupení si ale určitě celé přečtěte, ať vidíte, jak skvěle nás reprezentuje v zahraničí...," napsala si na Twitteru místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

"Projev Miloše Zemana ke krajanům ve Vídni. Z přirozené úcty k prezidentskému úřadu doufám, že ho snad rakouská média přejdou zdvořilým mlčením," doplnil smutně místopředseda ODS Martin Kupka. Doufal bohužel marně.

Škody se budou těžko napravovat

S Milošem Zemanem je to už buď tak špatné, že neví, co říká. Pak je třeba ho litovat a dělat vše pro to, aby se mu pomohlo. Protože tímto způsobem napáchá tolik škody, že se budou jeho nástupci jen těžko napravovat. Nebo naopak ví až moc dobře, že škodí. A pak je nutné se ptát proč a pokud možno mu v tom co nejrychleji zabránit. Důvod je v každém případě totožný - renomé České republiky klesá na úroveň rozvojových zemí a jsme světu pro smích.

Je určitě fajn mít lidového prezidenta, který rozumí myšlení svých obyvatel. Ale upřímně, kdo věří tomu, že Miloš Zeman ví, jak se cítí a co si myslí lidé mimo jeho bublinu? A opravdu chceme, abychom byli jako Čeči hodnoceni podle tohoto muže, v jehož slovníku je tolik vulgarit, že by se za něj červenal i štamgast páté cenové?

Klíčová slova: