Jako v Armageddonu: Japonská sonda odpálila nálož na asteroidu

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu už v loňském roce
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Japonská sonda Hajabusa 2 v noci na pátek vytvořila umělý kráter na asteroidu Ryugu, ze kterého později odebere vzorky. Japonská kosmická agentura JAXA na twitteru zveřejnila snímek, na kterém je zachycen náraz projektilu na povrch asteroidu.

Hajabusa 2 nejprve sestoupila do výšky 500 metrů nad povrch, kde vypustila ostřelovací zařízení, a poté se vzdálila do bezpečí. Následně vypuštěné zařízení vystřelilo rychlostí zhruba 7 200 kilometrů za hodinu měděný projektil, který po nárazu vytvořil kráter.

Na ostřelování povrchu ze zhruba kilometrové vzdálenosti dohlížela kamera DCAM3, kterou sonda rovněž vypustila. Kamera nejprve snímky předala mateřské sondě, která je přeposlala na Zemi. Na fotografii, kterou JAXA zveřejnila, je patrný okamžik nárazu, při kterém byl materiál povrchu vyvržen do okolí.

Kamera předčila všechna očekávání

"Když se obrázek z DCAM3 zobrazil v operační místnosti, vypukl jásot," napsala na twitteru JAXA. Uvedla také, že malá kamera překonala veškerá očekávání a že pracovala po čtyři hodiny. Sonda se na místo dopadu po několika týdnech vrátí, aby z něho odebrala vzorky.

Hajabusa 2 již na konci února získala vzorky z povrchu pomocí sběrné hubice. Aparát se tehdy těsně přiblížil k předem vybrané plošině o průměru šesti metrů a hubice na okamžik dosáhla kontaktu s povrchem.

Zda se skutečně vzorek podařilo odebrat, bude jasné až po návratu na Zemi. V sondě není žádné zařízení, které by přítomnost materiálu v úložném pouzdře potvrdilo. Odborníci z JAXA nicméně po vyhodnocení videa poznamenali, že množství materiálu uvolněného při této operaci z asteroidu zvyšuje pravděpodobnost úspěšného odběru.

Sonda mířila k asteroidu téměř čtyři roky

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT. Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, přistání na povrchu je plánováno na červenec.

Nynější mise je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, i když návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na Zemi přistálo v polovině roku 2010.

Klíčová slova: