Žralok v akváriu, pisoár v galerii a posedlost puntíky. Moderní umění je přehlídkou extravagance, která dává smysl

Yayoi Kusama je mistr puntíků
Zobrazit fotogalerii (7)
 

“Vždyť to bych zvládl taky!” Současné umění lidem nejde zrovna naproti a jeho význam je natolik zabalen do tajemna, že může vzbudit pochybnosti o tom, zdali je odložená lahev s vodou v galerii součást uměleckého díla. Jsou však díla, která naopak útočí šokem a lidé je buď milují, nebo nenávidí. O jaká jde?

Umění se od počátku 20. století značně zkomplikovalo. Malířství totiž postupně uteklo z reality do abstrakce a lidé, kteří dříve uměli alespoň rozeznat, co je námětem malby, ztratili nit.

Někteří moderní umělci se však snaží na diváka zaútočit šokem, zábavou nebo přehlídkou podivností. Lidé, kteří nemají větší zájem o umění, nepochopí, a ti, kteří jsou v obraze, jimi často pohrdají. Jaká díla tedy umí vzbudit šok i v člověku, který o umění nejeví sebemenší zájem? Kdo svými díly oslovuje a baví davy? 

Žralok v lihu

Ano, tak to doslova je a nejedná se o procházku Národním muzeem. Umělec jménem Damien Hirst se totiž proslavil právě tím, že vystavil několik bytostí zvířecí říše ve skleněných nádobách, kde si “plavou” ve formaldehydu.

Chtěli byste vidět žraloka, jak na vás utočí s otevřenou tlamou, rozpůlenou krávu či uříznutou hlavu jednorožce? Ano, přesně tím Damien Hirst šokuje v těch nejprestižnějších galeriích na celém světě. Ptáte se, kolik stojí takový jeden žralok? Stačí, když na účet galerie, která zastupuje britského umělce, pošlete něco kolem čtyř milionů dolarů.

Zjednodušit však jeho dílo pouze na zvířata v lihu by bylo krajně nespravedlivé. Za pozornost stojí jeho socha z lidské lebky posázená diamanty či monumentální obrazy, kde hlavní roli hrají barevné puntíky. V tomto oboru má však nepřekonatelnou konkurenci.

Posedlost puntíky

Japonská umělkyně jménem Yayoi Kusama je zhmotněním posedlosti. Nutno dodat, že její umění je zásadně provázané s její psychickou nemocí. Pokud byla řeč o puntících, tak jedna z nejznámějších japonských umělkyň na světě je v nich nepřekonatelný mistr. Je schopná jimi vyzdobit byt od podlahy ke stropu a nic pro ni není neopuntíkovatelné.

Její rukopis se podepisuje také v módě, designu, architektuře a sochařství. Nechte tedy Kusamu bez dohledu s barvami a věřte, že vám v místnosti vykouzlí neuvěřitelný hypnotický svět, který vás bude fascinovat.

Dada

Psát o dadaismu je poněkud rozvětvenější oříšek, ale v umění není asi většího příkladu, než je sám revolucionář výtvarného umění Francouz Marcel Duchamp. Byl to on, kdo přinesl do galerie pisoár a proměnil ho v umění. Umělec, který byl předním malířem surrealismu, hledal nové možnosti, jak zazářit v nově se rodící moderní společnosti, kde extravagance je vítaným projevem tvorby.

Zjednodušit konání Marcela Duchampa jen na prvoplánový vtip či touhu vzbudit šok by bylo nespravedlivé. Jedná se totiž o opravdového revolucionáře myšlení ve výtvarném umění 20. století. Patří do úzké skupiny těch, kteří svojí tvorbou opravdu změnili chod uměleckých dějin.

Divák, který není úplně ponořen do tajů výtvarného umění, si řekne: “Co je sakra na tom vystavit hrábě v galerii? Nebo přimontovat kolo na stoličku a udělat knírek Moně Lise? To není umění!”

A právě provokativní stránka věci se na počátku 20. století stala revoluční. Jeho ready-made sochy znesnadnily divákům umělecký zážitek a umělcům způsob, jak být originální…

Anonym z ulice

Jeden z nejpopulárnějších umělců dneška je vlastně ve společnosti anonym. Lidé ho znají pod přezdívkou Banksy a jeho díla většinou najdete v ulicích měst po celém světě. Jeho citlivé a vtipné karikatury na společnost jasně a srozumitelně komunikují k veřejnosti, a tak díky obrovské popularitě dnes můžete na jeho díla narazit i v galeriích moderního umění.

Naposledy se připomněl vtipným kouskem, kdy na aukci jeho obrazu se po odklepnutí kladívka na znamení prodeje obrazu spustil skartovací mechanizmus, který před očima všech přítomných postupně likvidoval jeden z jeho nejslavnějších obrazů.

Smysl Banksyho práce je však na ulici. Díla reagují na konkrétní prostory či architekturu. Od běžných vtipů, jako je namalovaný milenec visící za práh okna, či děti salutující zachycenému plastikovému pytlíku, který vypadá jako vlajka, se dostal i na úroveň politického komentátora např. na zdi v pásmu Giza v Izraeli, kde namaloval okno do ráje… Dílo Banksyho však zahrnuje stovky děl, které vytvořil autor, jehož pravé jméno zná jen pár zasvěcených. A že těch teorií, kdo je Banksy, bylo…