Realitní král Radovan Vítek: Miliardář, který nejvíce zbohatl v období finanční krize

Radovan Vítek stoupá v žebříčku miliardářů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V podnikání s realitami se jedná o jednoho z největších byznysmenů v Evropě. Jeho jmění přesahuje 60 miliard a dnes se dělí o druhé a třetí místo v žebříčku nejbohatších Čechů s Andrejem Babišem. Jak zbohatl muž, jehož jmění stále raketově roste? 

Původně prý začal podnikání s penězi od rodičů, ty však vložil do investičních fondů. Tak Radovan Vítek začínal společně s Antonem Siekelem, Máriem Hoffmannem a Braněm Prieložným. Skupina se jménem Istrokapitál se pustila do obchodu s akciemi a majetek velmi rychle atakoval miliardovou hranici.

Podnikatelské hvězdy tak byly na vzestupu, ale Radovan Vítek zacítil příležitost v jiném lukrativním oboru podnikání, kde byl stále nevyužitý potenciál. Spekulace s nemovitostmi nakonec přilákalo jeho miliony, které později proměnil v miliardy. Ne vždy však jednal v rukavičkách.

Žralok proti včele

Istrokapitál své podnikání omezil na území Slovenska. Na trh v České republice Radovan Vítek vstoupil až v roce 1996 až 1997. Tehdy nepřátelsky převzal bohaté a tradiční družstvo Včela, které existovalo od roku 1905.

Tehdejší družstevníci Vítka tlačili před soud, ale bez úspěchu. Vleklé spory, kdy jsou škody vyčíslené ve výši 6 miliard, soud rozhodl ve prospěch Radovana Vítka. Nemovitosti družstva Včela tak Vítek následně proměnil jako základ pro vznik jeho realitního impéria Czech Property Investments.

Příležitost stát se největším vlastníkem nemovitostí na našem území byl opravdu blízko, ale “slavné” byty OKD nakonec získal Zdeněk Bakala, který je následně prodal firmě Residomo, která je dodnes jedničkou na trhu.

Vítkova Czech Property Investments a její dceřinou skupinu CPI Group však čekaly velmi lukrativní obchody…

Domací nepohoda

Svět byznysu mu přál, ale po roce 2000 se pomaličku hroutil jeho osobní život. Velmi komplikovaný rozvod se ženou se dokonce stal námětem mnoha bulvárních článků. Hlavním důvodem byla částka, kterou po svém manželovi Eva Vítková chtěla vysoudit. Finanční odstupné ve výši přes 3 miliardy prostě média nemohla nechat v klidu.

Ještě zajímavější se příběh stal v momentě, kdy Eva Vítková podepsala nevyplněnou směnku na 906 milionů. Takovou částku totiž měla dostat společnost Merone v případě, že se podaří na Radovanu Vítkovi vysoudit žádané miliardy.

Manželé se nakonec dohodli na vyrovnání ve výši 50 milionů korun, ale směnka s astronomickou částkou 906 milionů se stala předmětem vydírání. Celá kauza, která se soudy táhla několik let, skončila tím, že Rostislav Pokluda, jenž byl iniciátorem podvodu a vydírání, byl odsouzen k odnětí svobody na pět let.

Radovan Vítek řešil v roce 2004 další závažný problém, kdy byl obžalován za kuplířství, což pro něj znamenalo krátký pobyt ve vazbě. Státní zastupitelství však stíhání o rok později zastavilo.

Krize jako příležitost

Když v roce 2009 přišla ekonomická krize, Radovan Vítek ucítil dobrou podnikatelskou příležitost. Trpělivě čekal, až spadnou ceny nemovitostí a z Česka odcházely zahraniční realitní firmy.

V roce 2010 odkoupil od bank pohledávky společnosti Sazka za 1,5 miliard a stal se jejím největším věřitelem. Touto akcí vyšachoval generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka. Stejný rok Vítek nakoupil reality ve výši sedmi miliard korun.

V roce 2012 získal významný podíl v realitní skupině Orco, kterou postupně celou ovládl. Získal také maďarskou realitní skupinu Ablon. Vítek tak výrazně investoval v období finanční krize, kdy většina společností prodávala, on nakupoval.

Dnes se realitní magnát, jehož podnikání funguje až za hranicemi České republiky, může pyšnit majetkem v hodnotě 60 miliard korun. Tím, že nájemné a ceny nemovitostí dnes raketově rostou, lze předpokládat, že svoje jmění každým dnem výrazně navyšuje.

Podle časopisu Forbes byl v roce 2018 čtvrtým nejbohatším Čechem. Dnes se dělí o druhé a třetí místo s Andrejem Babišem, kterému majetek naopak klesá.