Vedení Středočeského kraje čelí novému trestnímu oznámení kvůli hospodaření v KSÚS

Paní hejmanka Pokorná Jermanová zřejmě také řídí kraj jako firmu, a není to pěkný pohled
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Zastupitel Středočeského kraje za ODS Michael Pánek, zastoupený Judr. Tomášem Sokolem, podal na Vrchní státní zastupitelství v Praze trestní oznámení na vedení Středočeského kraje a vedení KSÚS. Trestní oznámení se týká podezření ze spáchání trestného činu zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a můžete se na něj podívat v plném znění. 

/KAUZA KSÚS/ Na podivné hospodaření KSÚS a záměrnou téměř nulovou kontrolu hospodaření KSÚS ze strany vedení Středočeského kraje upozorňuje Michael Pánek spolu s naším webem již přes dva roky. "Na základě analýzy účetních dokladů a soupisu zakázek v KSÚS, jsem jako předseda Finančního výboru ZSK vypracoval Zprávu předsedy FV (najdete zde, pozn. red.) ve které jsem upozornil na pravděpodobné k machinace s veřejnými zakázkami, které dle propočtů způsobily Středočeskému kraji škodu ve výši 670 milonů korun," vysvětluje zastupitel za ODS.

Závěry je nezajímaly

Vše písemně oznámil hejtmance Jermanové Pokorné a radnímu pro dopravu Františku Petrtýlovi dopisem ze dne 13. 7. 2017 s tím, že je nutné v KSÚS udělat forenzní audit. To však oba odmítli. "Stejný požadavek jsem předložil na finanční výbor i na zastupitelstvo. Můj návrh byl buď zamítnut, nebo ho zastupitelstvo SK odmítlo zařadit na program jednání zastupitelstva," kroutí hlavou Pánek.

Vedení SK zadalo nakonec pouze obyčejný audit, který machinace nebyl schopen objevit. "Tento audit provedla firma BDO, která se vůbec nezabývala mým podnětem ani mými podezřeními. Navíc vedení Středočeského kraje připravilo pro vypracování auditu od BDO jen bezzubé zadání."

Výsledky před veřejností tajili

Vedení Středočeského kraje následně podle mnoha opozičních zastupitelů protizákonně tajilo část auditu před zastupiteli i před novináři celých 9 měsíců. Potvrdil to i právní rozbor renomovaného právníka Tomáše Sokola. Zmíněný audit byl navíc podle Pánka proveden lajdácky a byl zpracovaný jen velmi povrchně. "Vůbec se nevěnoval byť jen základním nehospodárnostem v KSÚS, viz rozbor auditu," vzpomíná Pánek. Posouzení kvality auditu najdete zde.

Pánek dlouhodobě upozorňoval na machinace v KSÚS, což podle něj nezůstalo bez odezvy. "Čelil jsem různým způsobům zastrašování či nátlaku, abych uvedené skutečnosti co nejméně zveřejňoval. Středočeský kraj na mě dokonce v této věci podal trestní oznámení. Dle právního posudku doktora Tomáše Sokola bylo toto trestní oznámení na mě účelové a bezpředmětné."

Má na to právo

Vše vyvrcholilo článkem, kde se do Pánka pustil předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Martin Herman. "Na základě dalších lží, které o mě začal šířit, a všech předchozích skutečností jsem se rozhodl bránit dalším machinacím právní cestou a podal trestní oznámení na jeden z mnoha případů podivného hospodaření v KSÚS," potvrdil Pánek.

"Na podání trestního oznámení má právo každý, kdo je přesvědčen o tom, že není konáno v souladu s platnou legislativou, a nikdo by toto právo neměl nikomu upírat," reagoval Martin Herman. Kraj v minulosti podal na Pánka trestní oznámení kvůli údajně neoprávněné kontrole ve správě a údržbě silnic. Pánek to označil za pomstu.