Velikonoce jsou svátky lihu: Opilci na silnice nepatří, vybíráme alkohol tester

Policisté opět chystají akce, zaměří se na kontrolu řidičů s alkoholem v krvi
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Tradice a Češi, to nejde moc dohromady. Asi málokdo by byl schopen vyjmenovat, co opravdu znamenají blížící se Velikonoce. Ovšem když máme možnost do sebe „beztrestně“ nalít alkohol, stojíme první v řadě. Budiž, proč ne. Ale sednout si pak za volant je nejen nezodpovědné, ale také doslova životu nebezpečné. Naštěstí existuje možnost, jak si hladinu alkoholu v krvi změřit.

Každý rok už je to takový stále se opakující evergreen. Policisté před Velikonocemi varují, že chystají akce napříč Českou republikou. Nejčastěji se zaměřují na drogy a alkohol. Se stejnou pravidelností se však najde mnoho šílenců, kteří ničeho nedbají zřejmě s pocitem, že jsou nedotknutelní a nesmrtelní. I když čísla hovoří o tom, že nejsou. Loňským rekordmanem se stal mladík, kterému policisté naměřili 2,48 promile alkoholu v krvi v Moravskoslezském kraji.

Celkem v roce 2017 zemřelo o prodlouženém velikonočním víkendu na českých silnicích šest lidí, nejtragičtější byla sobota se třemi ztrátami na životech. Nasazeny byly více než tři tisícovky policistů, kteří zkontrolovali zhruba 50 tisíc řidičů a odhalili přes 10 tisíc přestupků. Podobný počet strážců zákona se do terénu vydá i letos a první akce začnou už několik dní před Velikonocemi, skončí v noci na Velikonoční pondělí.

Nějak to odřídím? To fakt ne!

Velikonoce roku 2019 připadají na neděli 21. dubna. Někteří koledníci poctivě a hlavně dlouhodobě trénují játra, aby vydržela blížící se nápor. „My obejdeme asi sedm vesnic. Domů bude kolem stovky a všude plánujeme panáčka,“ má jasno pan Ivan z Kostelce nad Černými lesy. Má to však jeden háček, ještě během Velikonočního pondělí se potřebuje i s rodinou přesunout do Berouna, kde se chystá další oslava, tentokrát v kruhu rodinném. „Bude řídit manželka. Nebo to nějak dám. Mám dobré spalování.“

Od roku 2000 byl dosud nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy zemřelo při nehodách 25 lidí. Naopak v letech 2011 a 2013 zaznamenali policisté shodně tři oběti.

To je asi nejhorší věta, jakou ze sebe můžete vypravit předtím, než sednete za volant. Tím spíš, že se jen domníváte, že už v sobě alkohol nemáte. Řešení existuje a je navíc jednoduché – pořídit si alkohol tester. Okamžitě uvidíte, jestli můžete řídit, nebo jestli mají vaše reflexy a potenciální reakce k ideálu stále ještě daleko.

Jaký alkohol tester vybrat?

Alkohol testerů na trhu existuje celá řada. Neprohloupíte s žádným, v tomto případě rozhodně platí, že je lepší něco než vůbec nic. A nikdo snad není tak tupý, aby ohrozil sebe, své blízké a vlastně všechny účastníky silničního provozu, když na displeji nesvítí 0. Co se ceny týká, na trhu najdete „krabičky“ za několik málo stovek až po několik tisíc. Jde v podstatě pouze o to, jak velkou přesnost od tohoto zařízení očekáváte. Zaměřte se zejména na typ displeje, délku měření (čas, než se vám ukáže výsledek) či dobu reakce.

Vyzkoušeli jsme levnou variantu, kterou je alkohol tester Sencor SCA V2. Chvíli trvá, než vůbec zjistíte, jak ho používat, což považujeme za nedostatek. A pak kamarádovi ukázal 0 přesto, že do sebe „zlomil“ osm panáků slivovice a zapil je pivem. Nutno podotknout, že je z Karviné a už několikrát jsme se přesvědčili, že dokáže být střízlivý i ve chvíli, kdy jsou ostatní pod stolem. Nicméně k této levné variantě alkohol testeru nemáme příliš důvěru.

Dalším vybraným byl Dräger Alcotest 3820. Je to jeden z těch dražších, ne-li vůbec nejdražších alkohol testerů. Cena přes 7 tisíc korun se nám zdá naprosto přemrštěná. Pozlacený není a i když umí parádní věcičky, přijde nám to naprosto zbytečná investice (lepší je dát o pár piv navíc). Vítězem se tak nakonec stal AL-5500 s polovodičovým čidlem. Cena necelých čtrnáct stovek, intuitivní ovládání a přesnost, kterou potřebujeme. 

Jak alkohol tester měří obsah alkoholu v krvi?

  • Alkoholtester přímo měří koncentraci alkoholu ve vydechovaném vzduchu – parametr BrAC (ang. Breath Alcohol Concentration), který se nejčastěji vyjadřuje v miligramech na decimetr krychlový (mg/dm3).
  • Obsah alkoholu v krvi BAC (ang. Blood Alcohol Concentration) - je poměrný k jeho koncentraci ve vydechovaném vzduchu a vyjadřuje se v promile (‰).
  • Úřední jednotka, tedy promile (‰) - je používána v právních předpisech. Připouští se řízení automobilu, pokud obsah alkoholu v krvi nepřekračuje 0,0 ‰.
  • Stav po požití alkoholu - je definován mezi 0,2 a 0,5 ‰, nad 0,5 ‰ je definován jako stav opilosti.
  • Alkohol testery určené pro konkrétní zemi - normy, podle kterých se přepočítává BrAC na BAC, jsou závislé na předpisích v dané zemi, proto je velmi důležitý nákup alkohol testeru určeného pro konkrétní trh - výsledky se mohou lišit dokonce o 15 %!
  • Přepočet - například používaný přepočet je 2,100. Pokud je ve vydechovaném vzduchu naměřena koncentrace 0,3 mg/dm, je obsah v krvi vypočítán jako 0,3 * 2,100 = 0,63 ‰.