Zapíjet léky jinak než vodou je nebezpečné. Krvácení může způsobit i obyčejný čaj

Rozhodně se vyhněte alkoholu a čaji
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Změny teplot v poslední době nepůsobí na náš organismus zrovna nejlépe. Často tak přicházejí různá nachlazení, chřipky, angíny a podobné choroby. S tím jsou spojené i léky, kterými se často bráníme. Jejich účinnost můžeme značně ovlivnit už jen tím, čím je zapíjíme. Jaké způsoby jsou vůbec nejhorší?

Věděli jste, že mnohé léky se nesnesou s určitými nápoji nebo dokonce i potravinami? Také se často různé účinné látky v lécích či doplňcích výživy nesnesou navzájem. Téma užívání léků je velmi široké, problémové mohou být nejen kombinace léků navzájem, ale škodlivé a dokonce i nebezpečné mohou být i kombinace s potravinami, bylinami, kořením i nápoji.

Nejjednodušší se zdá být zapití léku tekutinou, i v této úvodní fázi se však velmi často stávají chyby. Proto je nejbezpečnější zapíjet léky výhradně vodou z vodovodu. Všechny ostatní nápoje jsou potenciálně nebezpečné.

Minerální voda

Více léků vytvářejí s minerály rozpuštěními v balené vodě takzvané komplexy, které se mohou v těle o mnoho hůře vstřebávat. Dochází tak ke snížení účinku léku, respektive se může stát i úplně nevstřebatelným. Příkladem je lék na osteoporózu, takže řídnutí kostí, alendronát.

Ten může mít společně s minerály v minerální vodě snížení vstřebávají až o 40-60 %. Také lék na bakteriální infekci ciprofloxacin, což je antibiotikum, se může za přítomnosti minerálů vstřebávat i o 80 % hůře.

Mléko

Podobným příkladem je zapíjení léků mlékem. To je známé tím, že je bohaté na vápník, který najdeme i v minerálkách. Následky mohou být proto stejné jako u minerálních vod. Již zmíněná účinná látka alendronát, antibakteriální látky ciprofloxavin, norfloxacin nebo známý levotyroxin, syntetický hormon štítné žlázy, se budou hůře vstřebávat a jejich účinek může být nejistý.

Značně rizikový může být i obyčejný čaj. Ten totiž může ovlivnit účinek léků a dokonce znásobit jejich nežádoucí účinky. Černý snižuje vstřebávání léků, zelený zas jejich odbourávání a také zvyšuje jejich koncentraci v krvi.

Kolové nápoje

Jde o nápoje obsahující kyselinu fosforečnou a vyhledávané jsou především mladší generací. Tato látka ovlivňuje vstřebávání a vylučování některých léků ledvinami. Například lék používaný při léčbě zánětů revmatických onemocnění metotrexat se vylučuje z organismu podstatně hůře.

Pokud pacient pije nápoj, který obsahuje tuto kyselinu, mohou se navíc objevit i závažné nežádoucí účinky. Existuje ale i opačný příklad, když nápoj díky obsahu kyseliny fosforečné ulehčí rozpuštění látky v žaludku a lék tak začne působit rychleji. Takhle to funguje u antimykotinu itrakonazolu.

Ovocné šťávy a džusy

Ty jsou pravděpodobně vůbec tou největší a nejzávažnější chybou, které se můžete dopustit. Jablečný mošt snižuje vstřebávání některých léků na vysoký krevní tlak, snižuje vstřebávání léků na arytmii nebo dokonce léků na onkologická onemocnění. Grapefruitová šťáva zpomaluje odbourávání léků, čímž zvyšuje jejich hladiny v krvi, způsobuje hromadění účinné látky v těle a následně výskyt nežádoucích účinků.

Například u léku na snížení hladiny cholesterolu s účinnou látkou simvastatin, který užívá hodně pacientů, může grepová šťáva zvýšit jeho koncentraci až desetinásobně. Jako by tak pacient snědl deset tabletek místo jedné. Podobné léky ve větším množství, než je předepsané, mohou škodit svalům. Šťáva z granátových jablek zase zvyšuje účinnost léků na ředění krve warfarinu. Stoupá tu také riziko krvácení.