Asijské děti jsou nejzdravější na světě. Tohle jsou důvody proč

Do školy chodí nejčastěji pěšky, nepotřebují k tomu žádný autobus
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vědecké studie prokazují, že asijské děti patří mezi nejzdravější na světě. Jak je to možné? Ve skvělé kondici je udržují zdánlivé maličkosti, které nám nepřipadají důležité, nebo jsme si je ještě nestihli osvojit. Podívejme se zblízka na to, jak je možné, že děti v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji překypují zdravím.

Školy dohlíží na to, aby nečetly zblízka

V mnoha čínských školách jsou na stolcích ve třídách nainstalované speciální hrazdy, které nutí děti sedět rovně a nečíst knihy příliš zblízka. Učitelé tím chrání nejen jejich zrak, ale pečují i o jejich rovná záda. Tím zabraňují vzniku některých u nás zcela běžných onemocnění páteře, jako je třeba skolióza.

O své oči dbají i cvičením

V Číně jsou žáci základních a středních škol instruováni k provádění očních cvičení, jejichž cílem je zlepšit krevní oběh a uvolnit oční svaly. Jde o šest cviků, při kterých si děti jemně třou různé oblasti kolem očí, a jsou obvykle praktikovány dvakrát denně.

Písemky píšou venku

V průběhu let se po celé Číně rozšířilo psaní testů a písemek v přírodě, tedy mimo školní budovy. Původním záměrem bylo, aby učitelé mohli studenty rozesadit co nejdále od sebe, aby od sebe nemohli opisovat, ale postupně se přišlo na to, že žákům venkovní prostředí prospívá i na duchu. Zbavuje je totiž stresu, který obvykle pociťují v uzavřené třídě.

Nosí ústní roušky

Během zimy bývají lidé častěji nemocní kvůli chladu a bakterie pak snadno přenášejí na ostatní. V Japonsku je zcela běžné, že lidé, kteří se cítí být nachlazení nebo nemocní, nosí z ohleduplnosti k ostatním ústní roušky. Prodeje roušek se raketově zvyšují v období chřipkových epidemií.

Učitelé vysílají hodiny naživo

Při nepříznivém počasí bývají někteří čínští učitelé kreativní a své lekce pro studenty jednoduše natáčejí a streamují online. Děti si tak zvyknou učit se i z domova a neprokrastinovat. Pomáhá to i dětem, které bydlí s rodiči v odlehlých oblastech a nemají do školy přístup.

Jedí malé porce jídla

Japonské školní obědy byly vytvořeny tak, aby pomáhaly hladovějícím dětem po druhé světové válce, ale jejich skladba se od té doby příliš nezměnila. Tamní jídla obvykle nemají hlavní chod, alespoň v západním slova smyslu. Jídlo je tak rozděleno na několik částí a skládá se obvykle z rýže, zeleniny, ryb nebo masa. V jídelnách se navíc zaměřují na to, aby suroviny pocházely z místních zdrojů.

Tráví čas v přírodě

V Jižní Koreji se stává čím dál populárnější turistika a kempování. Dokonce i lidé, kteří jsou zvyklí na městský způsob života, vyrážejí často ven a své děti berou s sebou. Ty se pak snadněji odpoutávají od virtuálního světa mobilů a sociálních sítí, čímž pečují o svou psychickou pohodu.

Často a rády chodí pěšky

Místo, aby je odvážel do školy autobus, jako tomu bývá například v USA, jsou děti v asijských zemích zvyklé chodit svou obvyklou trasu pěšky. Mnohem méně využívají i auta nebo hromadnou dopravu. V Jižní Koreji jsou velmi populární krokoměry. Pozitivní vliv chůze na naše zdraví už prokázala spousta studií a asijské rodiny se toho snaží držet.

Monitorují závislost na internetu

Děti po celém světe bývají v posledních letech doslova přilepené ke svým mobilům a počítačům. V Jižní Koreji je tato závislost také patrná, ale vynakládá se velké úsilí na to, aby tomu tak nebylo. Existuje tu spousta táborů a léčeben zaměřených na pomoc mladým lidem, kteří si život bez internetu nedokáží představit. Vláda tu dokonce zavedla zákon, který brání dětem mladším šestnácti let v přístupu k internetu po půlnoci.

Vědí, co znamená zodpovědnost

V Japonsku je zcela běžné, že děti vykonávají činnosti, které nejsou v jiných zemích obvyklé. Je tu samozřejmostí, že se dítě dopraví samo do školy, vyřídí pochůzky, které jsou potřeba, a ve školách dokonce uklízejí své třídy. Učí se tak být nezávislé a zodpovědné, což přispívá k jejich duševní pohodě, a tím i celkovému zdraví.

Jedí zdravá jídla

V mnoha asijských zemích se snaží vymyslet, jak uvařit pro děti pokud možno co nejzdravější jídlo. V Japonsku je hlavním chodem zelenina, menší důraz se klade na maso, tuky, mléčné výrobky a cukr. Polévka bývá základem mnoha asijských diet, Číňané navíc hojně konzumují i superpotraviny. Mnoho asijských dětí také pije čaj, který je na rozdíl od limonád mnohem zdravější.

Klíčová slova: